Öğretmenlerin Dijital Teknoloji Yeterlikleri Ölçeği
Ölçek Çeşidi
Geliştirme
Kategori(ler)
Kaynak Türü
Makale
Kaynak/Referans
Yılmaz-Ergül, D., & Taşar, M. F. (2023). Development and validation of the teachers’ Digital Competence Scale (TDiCoS). Journal of Learning and Teaching in Digital Age, 8 (1), 148-160. Doi: 10.53850/joltida.1204358
Geliştiren/Uyarlayan
Duygu Yılmaz Ergül, Mehmet Fatih Taşar
Yıl
2023
Kaynak Adı
Development and Validation of the Teachers’ Digital Competence Scale (TDiCoS)
Dergi
Journal of Learning and Teaching in Digital Age
Cilt
8
Sayı
1
Sayfa Aralığı
148-160
Link:
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2771511
Dosyalar
Makale
PDF
Ölçek Formu
Word
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
DOI
10.53850/joltida.1204358
Sorumlu Yazar
Duygu Yılmaz Ergül
İletişim
duyguyilmaz@gazi.edu.tr
Ölçülen Özellikler
dijital teknolojiler, Öğretmen Yeterlikleri, Teknolojik Yeterlik
Alt Boyutlar
Tek Boyutlu
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Örnek madde 1: Öğrencilerin öğrenmesini destekleyen yenilikçi dijital teknoloji uygulamaları ile ilgili sosyal ağlardaki topluluklara katılırım.
Örnek madde 2: Öğrencilerin öğrenme süreçlerini çeşitli dijital teknolojiler (e-portfolyo, excel vb.) kullanarak değerlendiririm.
Örnek madde 3: Farklı dijital teknolojileri birbirleriyle uyumlu bir şekilde kullanırım.
Toplam madde sayısı 19'dur.
Ölçek Türü
Öz Bildirim
Kimlere Uygulanabilir
Biyoloji Öğretmenleri, Fen Bilgisi Öğretmenleri, fizik öğretmenleri, Kimya Öğretmenleri
Derecelendirme
5’li Likert
Ölçek Puanlaması
Ölçekte ters madde bulunmamaktadır. Ölçekten alınabilecek en fazla puan 95'tir.
Ölçek Değerlendirmesi
Toplam puan üzerinden değerlendirilir.
Geçerlik
1-Ölçek'de yer alan maddeler öğretmenler,n dijital yeterliklerini açıklayan çeşitli raporlar incelenerek oluşturulmuştur. Öğretmenler için Ulusal Eğitim Teknolojisi Standartları (NETS-T, 2008), Eğitimcilerin Dijital Yeterlilikleri için Avrupa Çerçevesi (Redecker, 2017), Öğretmenlik Mesleğinin Genel Yeterlilikleri MEB (2006) ve UNESCO Öğretmenler için BİT Yetkinlik Çerçevesi (UNESCO, 2018) incelenerek oluşturulmuştur.
2-Ölçeğin açımlayıcı faktör analizi 120 öğretmenin testleri kullanılarak yapılmıştır. Verilerin çok değişkenli normal dağılımdan geldiği “Bartlett Küresellik Testi” ile belirlenir. Bartlett testinden elde edilen p değeri (p=0.000) 0.05 anlamlılık düzeyinden küçüktür. Bartlett Küresellik Testi,
.05, bu maddelerden en az bir anlamlı faktör oluşturulabileceğini gösterir. Bileşen matrisinde t tüm maddeler 1. faktöre daha anlamlı bir yük vermektedir. Scree Plot analizi de ölçeğin 1 faktörlü olduğunu göstermektedir.
3- Ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi için farklı 168 öğretmenin testi kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde tek faktörlü yapının varyans açıklama oranı ve tek faktörün özdeğerinin çok yüksek olması nedeniyle güçlü bir yapı elde edilmiştir.
Güvenirlik
Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Cronbach'ın Alfası 19 maddelik bu ölçek için .949 olarak belirlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr