Okullardaki Örgütsel İşlev Bozuklukları Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 161 Okul Danışmanlığı » 190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi » 309 Eğitim Sosyolojisi » 310 Eğitim Yönetimi » 311 Eğitim Politikaları Teftişi ve Planlaması » 330 Ölçme ve Değerlendirme
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Kurban, C. (2022) Okullardaki örgütsel işlev bozukluklarının örgütsel eylemsizlik ile ilişkisinde sinerji yönetiminin aracılık rolü (Tez No. 722557) [Doktora tezi, Pamukkale Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
Geliştiren/Uyarlayan: Cennet KURBAN
Yıl: 2022
Kaynak Adı: Okullardaki Örgütsel İşlev Bozukluklarının Örgütsel Eylemsizlik ile İlişkisinde Sinerji Yönetiminin Aracılık Rolü
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Denizli
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Cennet KURBAN
İletişim: cennetkurban9@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Okullardaki Örgütsel İşlev Bozuklukları
Alt Boyutlar: Bağımsız Okul, Depresif Okul, Dramatik Okul, Kuşkucu Okul
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Depresif Okul (9 madde)
Madde: Okulumuzda değişime karşı direnç gösterme eğilimi vardır
Dramatik Okul (8 madde)
Madde: Yönetici gerçekleştirmesi zor idealler peşinde koşup, çevresinden eleştiri almadan destek görmek ister
Kuşkucu Okul (5 madde)
Madde : Öğretmenler odasında konuşmaların yönetime iletilebileceğini düşünerek dikkatli konuşuruz
Bağımsız Okul (8 madde)
Madde: Öğretmenler odasında herkes birbirinden ayrı alanlarda vakit geçirir.
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenler
Derecelendirme: 1-Hiçbir Zaman, 2- Nadiren, 3- Ara sıra, 4- Çok Sık, 5- Her zaman olarak derecelendirilen 5’li Likert tipinde bir ölçek oluşturulmuştur.
Ölçek Puanlaması: 1-Hiçbir Zaman (1.00-1.79), 2- Nadiren (1.80-2.59), 3- Ara sıra (2.60- 3.39), 4- Çok Sık (3.40-4.19), 5- Her zaman (4.20-5.00) olarak derecelendirilen 5’li Likert tipinde bir ölçek oluşturulmuştur. Olumsuz maddelerde (3 madde) ise derecelendirme ters kodlanarak yapılmıştır. Olumlu maddelerde alınacak en yüksek puan aralığı (4.21-5.00) “Kesinlikle Katılıyorum” ifadesidir. En düşük puan aralığı (1.00-1.80) ise “Kesinlikle Katılmıyorum” ifadesine karşılık gelmektedir.
Geçerlik: Okullarda Örgütsel İşlev Bozukluğu Ölçeği araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Ölçek geliştirme aşamasında ölçeğin kapsam geçerliliğini test etmek için Lawshe tekniği, yapı geçerliliğini test etmek için Açımlayıcı Faktör Analizi ve birleşim-ayrışım geçerliliği testleri yapılmıştır. İlk olarak konuyla ilgili yapılan literatür taraması ile oluşturulan madde havuzu, alanı rehberlik ve psikolojik danışmanlık olan öğretmenlerin görüşlerine sunuldu. Sonrasında öğretmenlerle yapılan görüşmede elde edilen veriler doğrultusunda 46 maddelik bir havuz oluşturuldu. Beşli likert tipi olarak tasarlanan ölçme aracı 8 eğitim bilimleri uzmanının görüşlerine sunuldu. Uzman kişilerden toplanan formlardaki cevapların tamamı tek formda bir araya getirilmiştir. Uzmanlardan gelen cevaplara göre toplamda 9 maddenin ölçekten çıkarılmasına karar verilmiştir. Ayrıca sorunlu olduğu ifade edilen toplam 7 madde uzman görüşleri dikkate alınarak, ölçülmek istenen boyutta değişiklik yapılmadan düzeltmeye tabi tutulmuştur. Taslak ölçeğin 37 maddeden oluşmasına karar verilmiş ve maddeler tesadüfilik esasına göre yeniden sıralanmıştır. Ölçekteki her bir madde için 5’li Likert tipi derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Olumlu maddelerde derecelendirme aşağıdaki şekildedir. Olumlu maddelerde alınacak en düşük puan aralığı 1.00-1.80 ve en yüksek puan aralığı ise 4.21-5.00 dir. 1-Hiçbir Zaman (1.00-1.79), 2- Nadiren (1.80-2.59), 3- Ara sıra (2.60- 3.39), 4- Çok Sık (3.40-4.19), 5- Her zaman (4.20-5.00)olarak derecelendirilen 5’li Likert tipinde bir ölçek oluşturulmuştur. Olumsuz maddelerde (7, 8, 31) ise derecelendirme ters kodlanarak yapılmıştır.
Veri setinin faktör analizi için uygun olup olmadığını değerlendirmek amacıyla yapılan KMO ve Bartlett’s testi sonucunda KMO değerinin 0.938 çıkması, belirlenen örneklem büyüklüğünün yeterli olduğunu ve veri setinin faktör analizi için uygun olduğunu göstermektedir. Ayrıca Bartlett’s testi sonucunun (x2= 4.211; p<.05) ve anlamlılık değerinin 0.000 çıkması, değişkenler arasında faktör analizi yapmaya yeterli düzeyde bir ilişki olduğunu göstermektedir. Geliştirilmeye çalışılan okulda İşlev Bozukluğu ölçeğinde yer alan tutum maddelerinin madde istatistiği olarak madde- toplam korelâsyonu hesaplanmıştır. Madde toplam korelâsyonu 0.30 değerinin altında olan, birinci, dokuzuncu, onyedinci ve otuzyedinci maddeler çıkarılmış ve analizlere bu maddeler olmadan devam edilmiştir. Verilerin faktör analizine uygun olduğu belirlendikten sonra madde analizleri sonucunda kalan 33 madde ile boyut tanımlamadan temel bileşenler analizi yapılmış ve döndürülmemiş faktör çözümlemesi incelenmiştir. 33 maddelik ölçeğe açımlayıcı faktör analizi (AFA) gerçekleştirilmiş, maddelerin binişik olması ya da madde faktör yükünün düşük olması nedenleriyle 3 madde sırasıyla ölçekten çıkarılmıştır. Daha sonra tekrar açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda Özdeğeri 1’in üzerinde 4 boyut olduğu gözlenmiştir. Oluşan dört faktörün açıklanan toplam varyans miktarı ise % 58,578’dir. Alt boyutlara giren maddelere bakıldığında 1. Faktör altında toplanan maddelerin Depresif Okul (9 madde), 2. Faktör altında toplanan maddelerin Dramatik Okul (8 madde), 3. Faktör altında toplanan maddelerin Kuşkucu Okul (5 madde) ve 4. Faktör altında toplanan maddelerin Bağımsız Okul (8 madde) alt boyutları ile ilgili olduğu görülmektedir. Bu dört boyutun toplamına “Okullarda Örgütsel İşlev Bozukluğu Ölçeği” adı verilmiştir. Gerçekleştirilen geçerlik ve güvenirlik çalışmaları neticesinde de geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu sonucuna ulaşılmıştır
Güvenirlik: Okullarda Örgütsel İşlev Bozuklukları Ölçeği, Depresif Okul alt boyutuna ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının .889, Dramatik Okul alt boyutuna ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının .900, Kuşkucu Okul alt boyutuna ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının .768, Bağımsız Okul alt boyutuna ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının .881 ve ölçeğin bir bütün olarak Cronbach Alpha güvenirlik katsayısının .906 olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr