Müzik Öğretmenliği Mesleği Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.
Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı » 190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri » 380 Güzel Sanatlar Eğitimi
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Koksal, S. (2022) Müzik öğretmenlerinin iş doyumu ve mesleğe yönelik tutumları ile öğrencilerin müzik dersine yönelik tutumlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi (Tez No.770806) [Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi
Geliştiren/Uyarlayan: Siyar Köksal
Yıl: 2022
Kaynak Adı: Müzik Öğretmenlerinin İş Doyumu Ve Mesleğe Yönelik Tutumları İle Öğrencilerin Müzik Dersine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi
Tez Türü: Doktora
Üniversite: İnönü Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Malatya
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Siyar Köksal
İletişim: koksalsiyar@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Meslek Tutumu, Müzik öğretmenliği mesleğine yönelik tutum ölçeği
Alt Boyutlar: Mesleğe bağlılık, Mesleğe Verilen Önem, Meslek Gelişimi ve İlgi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 1. Müzik öğretmenliğinde mesleki gelişim amaçlı yapılan tüm çalışmaları takip etmekten zevk alıyorum.
8. Müzik öğretmeni olmak bana mutluluk veriyor.
16. Müzik öğretmenliğinin, öğretmenlik branşları arasındaki en sıkıcı branş olduğunu düşünüyorum.
Kimlere Uygulanabilir: Müzik Öğretmenleri
Derecelendirme: 5'li Liker (1= Hiçbir Zaman - 5= Her Zaman
Ölçek Puanlaması: Müzik Öğretmenliği Mesleği Tutum Ölçeği; 7’si Mesleki gelişim ve ilgi, 7’si mesleğe verilen önem ve 3’ü mesleğe bağlılık olmak üzere 17 sorudan oluşmaktadır. Ölçeğin her bir maddesi en yüksek 5 en düşük 1 olarak puanlanmaktadır. Ölçeğin mesleki gelişim ve ilgi alt boyutu için ve mesleğe verilen önem alt boyutu için alınabilecek en yüksek puan 35 puan iken mesleğe bağlılık alt boyutu için alınabilecek en yüksek puan 15 puan, genel tutumun düzeyi puanlanırken alınabilecek en yüksek puan 85 puandır. Mesleğe bağlılık boyutunda yer alan tüm sorular ters madde olarak hesaplanmaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi: Ölçek değerlendirilirken her boyut kendi içinde ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Ölçeği genelinden alınan puan ise mesleğe yönelik tutum düzeyine yönelik sonuçları vermektedir.
Geçerlik: “Mesleğe verilen önem” alt ölçeği için ,761 ile ,641 arasında olduğu, “Meslek gelişimi ve ilgi” alt ölçeği için faktör değerlerinin ,830 ile ,491 arasında olduğu, “Mesleğe bağlılık” alt ölçeği için ,795 ile ,771 arasında olduğu görülmüştür.
Güvenirlik: Ölçeğin genelinin güvenirlik katsayısı ,873 olarak hesaplanmışken; meslek gelişimi ve ilgi boyutunun ,877 olarak, mesleğe bağlılık boyutunun ,705 olarak, mesleğe verilen önem boyutunun ise ,858 olarak hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr