TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ebeveyn Görüşlerine Göre Öğrenci Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Ağlar, C. (2022) Ebeveyn görüşlerine göre öğrenci kişilik özelliklerinin belirlenmesi: Bir ölçek geliştirme çalışması (Tez No. 756708) [Yüksek lisans tezi, Cumhuriyet Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.


Geliştiren/Uyarlayan
Cengiz Ağlar, Tuncay Dilci


Yıl
2022


Kaynak Adı
Ebeveyn Görüşlerine Göre Öğrenci Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Cumhuriyet Üniversitesi


Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Sivas


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYV3hHUnJFWG_t6PrwZbH3pLAW8UCePgNS2zigUPXVHQ6


Dosyalar

Tez
PDF

Ölçek Formu
Word


Sorumlu Yazar
Cengiz Ağlar


İletişim
cengizaglar@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Adalet değeri, Adaletli Davranış, Ahlak, Ahlaki Davranışlar, Bireysel Sosyal Sorumluluk, çoklu zeka kuramı, Düşünce Kontrolü, Egosantrik Kişilik, Etkili İletişim, gelecek planlaması, Kişilik, Kişilik Özellikleri, Özbilinç, Özgüven, Vizyoner


Alt Boyutlar
Adalet, Ahlak, Bedensel-Kinestetik Zeka Boyutu, Doğasal Zeka - Doğa Zekası, Düşünce, Duygusal Zeka, Egosantrik, Görsel - Uzamsal Zeka Boyutu, İletişim, Kişilerarası-Sosyal Zeka Boyutu, Matematiksel-Mantıksal Zeka Boyutu, Müziksel-Ritmik Zeka Boyutu, Özbilinç, Özgüven, Sorumluluk, Vizyoner Liderlik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
1. Gelecekte ihtiyaç duyulabilecek özellikleri kazanmaya çalışır.
2. Taklit değil, orijinal ürün ortaya koymaya çalışır.
5. Her mekânda terbiyeli ve uyumlu davranır.
12. Onu çok az insanın sevdiğine inanır.
17. İçinde hareket olan oyunları tercih eder.
29. Sosyal ve aktif birisidir.
34. Sinirlenildiğinde nasıl sakinleşeceğini bilir.
45. Serbest zamanları arkadaşlarıyla sohbet ederek geçirmeyi tercih eder.
46. Grupla birlikte çalıştığında daha başarılı olur.


Derecelendirme
5'li Likert 1=Kesinlikle Katılmıyorum - 2=Az Katılıyorum - 3=Katılıyorum - 4=Çoğunlukla Katılıyorum - 5=Tamamen Katılıyorum


Ölçek Puanlaması
Ölçekten alınabilecek en düşük puan 46 en yüksek puan ise 230’dur. Ölçekte özgüven boyutu (9-10-11-12 numaralı sorular) ters puanlanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi
Ölçek maddeleri puanlanarak değerlendirildikten sonra, bireyin alt boyutlardaki özelliğe ne kadar sahip olup olmadığı ortaya çıkarılmaktadır. Teknoken Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde kurulu bulunan Ar-Ge firmasında değerlendirme ile ilgili bir yazılım çalışması hali hazırda yapılıyor olup, sistemle ilgili güncellemeler buradan bildirilecektir.


Geçerlik
Yaptığımız araştırmada 356 maddelik soru havuzu ile ilgili uzman görüşleri alınarak madde sayısına karar verildikten sonra dil uzmanlarının da görüşleri alınarak maddelerin anlaşılır olması sağlanılarak, ölçeğin yüzey, kapsam geçerliliğini sağladığı ve anlaşılır olduğu kanaatine varılmıştır.
Doğrudan ölçülemeyecek olan bir özelliği ölçen bir testin ölçme derecesi olarak tanımlanan yapı geçerliğini incelemek amacıyla bu araştırmada faktör analizi yöntemi tercih edilmiştir. Faktör analizi yöntemi kullanılarak ölçeğin faktör yapısını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır (Büyüköztürk vd., 2013). Faktör analizi yönteminde iki yöntem mevcuttur, bunlardan ilki AFA, diğeri ise DFA olarak adlandırılmaktadır. Bir ölçek geliştirme çalışması yapılıyor ise ilk kullanılması gereken analizin AFA olması gerekirken, AFA sonrasında çıkan faktörlerin yapısının onaylanması için ise DFA’nın yapılması gerekmektedir (Yaşlıoğlu, 2017). Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus ise AFA ile kullanılan veri setinin DFA’da kullanılmaması, DFA için yeni verilerin toplanması olarak ifade edilmektedir (Suhr, 2006). Ölçeğe ait DFA sonuçlarının ise; 𝜒2⁄𝑠𝑑 (4.615), CFI (0.937), NFI (0.921), NNFI/TLI (0.925), AGFI (0.86) ve RMSEA (0.052) değerleri ile kabul edilebilir, RMR (0.043) değeri ile de iyi uyum değerleri arasında olduğu görülmektedir.


Güvenirlik
Güvenirlik analizi sonucunda Cronbach Alfa değeri 0.948 olarak hesaplanmıştır. Ölçek maddelerinin faktör yükleri 0.37-0.82 arasındadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi