TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Stres Envanteri

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf51StFhbXDmrKrEBa79h5RxVDzG_kCoSermTe3txpa9v


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Kanık Richter, N. (1998). Erken eğitim down sendromlu bebeği olan annelerin stres ve anne-bebek etkileşim düzeyine etkisi (Doktora tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Nuray Richter Kanık


Yıl: 1998


Kaynak Adı: Erken eğitim down sendromlu bebeği olan annelerin stres ve anne-bebek etkileşim düzeyine etkisi


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Ankara Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Nuray Richter Kanık


Ölçülen Özellikler: Anne-baba etkileşim düzeyi, Erken eğitim, Stres


Kimlere Uygulanabilir: Down Sendromu tanısı alan bebekler ve annleri


Derecelendirme: 4'lü Likert (1= hiç uygun değil - 4= çok uygun)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 120 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekte yüksek alınan puanlar anne-babaların özürlü çocuklarıyla ilgili düşük stres düzeyine, olumlu duygu ve düşüncelere; düşük puanlar ise anne-babaların özürlü çocuklarıyla ilgili yüksek stres düzeyine işaret etmektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin ön deneme formunda yer alan maddelerin ayırt edicilik gücünün göstergesi olarak madde-toplam korelasyonları hesaplanmıştır. Bu analiz sonucunda, r değerleri .35' ten büyük olan 30 maddenin ölçekte yer almasına karar verilmiştir.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğine iç tutarlık yöntemiyle bakılmıştır. Ölçeğin tümü için Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmış ve .92 olarak bulunmuştur. Ayrıca ölçekteki maddelerin tutarlılığının bir göstergesi olarak kabul edilen madde-toplam puan korelasyon katsayılarının da .05 düzeyinde anlamlı değerler olduğu göz önüne alındığında, ölçeğin güvenirliğinin kabul edilebilir düzeyde olduğu anlaşılmaktadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi