TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Özetleme Özyeterlik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://diyalektolog.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=ca0f4758-28a3-491e-b71f-196c7c67919f.pdf&key=68896


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 128 Kişilik ve Benlik » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon » 178 Pozitif Psikoloji

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 378 Türkçe Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çetinkaya, G. ve Dikici, A. (2023). Özetleme Özyeterlik Algısı Ölçeğinin geliştirilmesi. Diyalektolog-Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 32, 13-33. http://dx.doi.org/10.29228/diyalektolog.68896


Geliştiren/Uyarlayan: Gökhan Çetinkaya, Ayhan Dikici


Yıl: 2023


Kaynak Adı: Özetleme Özyeterlik Ölçeğnin Geliştirilmesi


Dergi: Diyalektolog-Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt: Evet


Sayı: 32


Sayfa Aralığı: 13-33


DOI: http://dx.doi.org/10.29228/diyalektolog.68896


Sorumlu Yazar: Gökhan Çetinkaya


İletişim: gokhancetinkaya76@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: özet yazma, özetleme, özetleme amaçlı okuma, özetleme özyeterlik


Alt Boyutlar: özet yazma, özetleme amaçlı okuma


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Özetleme Özyeterlik Ölçeği
Son Form İlk Form Bu ölçek sizin özetleme konusunda kendinizi yeterli hissetme düzeyinizi belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Verilen cümlelerin hiçbiri doğru ya da yanlış değildir. Lütfen her cümleyi dikkatle okuyarak sizin için en uygun olan seçeneği işaretleyiniz. Burada 1: Hiçbir zaman, 2: Nadiren, 3: Kararsızım, 4: Genellikle, 5: Her zaman anlamını taşımaktadır. Buradan elde edilen veriler bilimsel bir çalışma için kullanılacaktır. Bu çalışmaya katılımınız gönüllülük esasına dayanmaktadır. Katılımınız için teşekkür ederiz. Hiçbir zaman Nadiren Kararsızım Genellikle Her zaman
1 1 Okuduğum metnin ana düşüncesini belirleyebilirim. 1 2 3 4 5
2 2 Ana düşünceyi destekleyen her bir paragraftaki yan düşünceyi belirleyebilirim. 1 2 3 4 5
3 3 Metinde geçen olayları, varlıkları, durumları sınıflandırabilirim. 1 2 3 4 5
4 6 Okuduğum metnin konusunu belirleyebilirim. 1 2 3 4 5
5 9 Özet metni kendi cümlelerimle oluşturabilirim. 1 2 3 4 5
6 13 Özetimi metindeki olay akışına ve konu sıralamasına uygun olarak yazabilirim. 1 2 3 4 5
7 14 Düşüncelerimi uygun sözcükler ve cümleler kullanarak ifade edebilirim. 1 2 3 4 5
8 16 Kaynak metni yeterince temsil eden bir özet metin yazabilirim. 1 2 3 4 5
9 17 Özet metnin sayfa düzenini okumayı kolaylaştıracak biçimde düzenleyebilirim. 1 2 3 4 5
10 19 Kaynak metindeki bazı ifadeleri birleştirerek tek bir cümleyle ifade edebilirim. 1 2 3 4 5
11 20 Uygun bağlaçlar kullanarak akıcı bir özet metin oluşturabilirim. 1 2 3 4 5
12 21 Metni yapısına uygun bir biçimde kısaltabilirim. 1 2 3 4 5
13 22 Metinsellik ölçütlerine uygun bir özet metin yazabilirim. 1 2 3 4 5


Kimlere Uygulanabilir: 10-14 Yaş arası Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert Biçimi


Ölçek Puanlaması: Bu çalışmanın amacı öğrencilerin özetleme özyeterlik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Betimleyici yöntemle yürütülen çalışmanın verileri iki çalışma kümesi üzerinden toplanmıştır. Çalışmanın Açımlayıcı Faktör Analizi kümesinde 152, Doğrulayıcı Faktör Analizi kümesinde ise 235 katılımcı yer almıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi SPSS 24 paket programında, Doğrulayıcı Faktör Analizi ise AMOS 18 programında yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda binişiklik özelliği gösteren ve .40’ın altındaki faktör yük değerine sahip maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçekte yer alan 22 maddenin 13 tanesinin iki boyut altında toplandığı görülmüştür. Elde edilen 4 maddenin birinci boyutu ve diğer 9 maddenin ikinci boyutu oluşturduğu görülmüştür. Böylece, ölçeğin iki boyutlu olduğuna karar verilmiştir. Elde edilen boyutlar Özetleme Amaçlı Okuma ve Özet Yazma biçiminde adlandırılmıştır. Birinci boyutun güvenirlik katsayısı .84 ve ikinci boyutun güvenirlik katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucu elde edilen boyutlar için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen uyum indekslerinin iyi uyum sınırları içerisinde olduğu görülmüştür. Geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçüp ölçmediği test edilmiştir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak yapılan ANOVA sonuçlarında sekizinci sınıf öğrencilerinden yana anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçebileceğini göstermektedir.


Ölçek Değerlendirmesi: Bu çalışmanın amacı öğrencilerin özetleme özyeterlik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Betimleyici yöntemle yürütülen çalışmanın verileri iki çalışma kümesi üzerinden toplanmıştır. Çalışmanın Açımlayıcı Faktör Analizi kümesinde 152, Doğrulayıcı Faktör Analizi kümesinde ise 235 katılımcı yer almıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi SPSS 24 paket programında, Doğrulayıcı Faktör Analizi ise AMOS 18 programında yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda binişiklik özelliği gösteren ve .40’ın altındaki faktör yük değerine sahip maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçekte yer alan 22 maddenin 13 tanesinin iki boyut altında toplandığı görülmüştür. Elde edilen 4 maddenin birinci boyutu ve diğer 9 maddenin ikinci boyutu oluşturduğu görülmüştür. Böylece, ölçeğin iki boyutlu olduğuna karar verilmiştir. Elde edilen boyutlar Özetleme Amaçlı Okuma ve Özet Yazma biçiminde adlandırılmıştır. Birinci boyutun güvenirlik katsayısı .84 ve ikinci boyutun güvenirlik katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucu elde edilen boyutlar için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen uyum indekslerinin iyi uyum sınırları içerisinde olduğu görülmüştür. Geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçüp ölçmediği test edilmiştir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak yapılan ANOVA sonuçlarında sekizinci sınıf öğrencilerinden yana anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçebileceğini göstermektedir.


Geçerlik: Bu çalışmanın amacı öğrencilerin özetleme özyeterlik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Betimleyici yöntemle yürütülen çalışmanın verileri iki çalışma kümesi üzerinden toplanmıştır. Çalışmanın Açımlayıcı Faktör Analizi kümesinde 152, Doğrulayıcı Faktör Analizi kümesinde ise 235 katılımcı yer almıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi SPSS 24 paket programında, Doğrulayıcı Faktör Analizi ise AMOS 18 programında yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda binişiklik özelliği gösteren ve .40’ın altındaki faktör yük değerine sahip maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçekte yer alan 22 maddenin 13 tanesinin iki boyut altında toplandığı görülmüştür. Elde edilen 4 maddenin birinci boyutu ve diğer 9 maddenin ikinci boyutu oluşturduğu görülmüştür. Böylece, ölçeğin iki boyutlu olduğuna karar verilmiştir. Elde edilen boyutlar Özetleme Amaçlı Okuma ve Özet Yazma biçiminde adlandırılmıştır. Birinci boyutun güvenirlik katsayısı .84 ve ikinci boyutun güvenirlik katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucu elde edilen boyutlar için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen uyum indekslerinin iyi uyum sınırları içerisinde olduğu görülmüştür. Geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçüp ölçmediği test edilmiştir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak yapılan ANOVA sonuçlarında sekizinci sınıf öğrencilerinden yana anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçebileceğini göstermektedir.


Güvenirlik: Bu çalışmanın amacı öğrencilerin özetleme özyeterlik algılarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Betimleyici yöntemle yürütülen çalışmanın verileri iki çalışma kümesi üzerinden toplanmıştır. Çalışmanın Açımlayıcı Faktör Analizi kümesinde 152, Doğrulayıcı Faktör Analizi kümesinde ise 235 katılımcı yer almıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi SPSS 24 paket programında, Doğrulayıcı Faktör Analizi ise AMOS 18 programında yapılmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucunda binişiklik özelliği gösteren ve .40’ın altındaki faktör yük değerine sahip maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Ölçekte yer alan 22 maddenin 13 tanesinin iki boyut altında toplandığı görülmüştür. Elde edilen 4 maddenin birinci boyutu ve diğer 9 maddenin ikinci boyutu oluşturduğu görülmüştür. Böylece, ölçeğin iki boyutlu olduğuna karar verilmiştir. Elde edilen boyutlar Özetleme Amaçlı Okuma ve Özet Yazma biçiminde adlandırılmıştır. Birinci boyutun güvenirlik katsayısı .84 ve ikinci boyutun güvenirlik katsayısı .89 olarak hesaplanmıştır. Açımlayıcı Faktör Analizi sonucu elde edilen boyutlar için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen uyum indekslerinin iyi uyum sınırları içerisinde olduğu görülmüştür. Geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçüp ölçmediği test edilmiştir. Öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak yapılan ANOVA sonuçlarında sekizinci sınıf öğrencilerinden yana anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar geliştirilen bu ölçeğin ortaokul öğrencilerinin özetleme özyeterliklerini ölçebileceğini göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi