Türkçe Dersine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/johass/article/1345378
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi » 330 Ölçme ve Değerlendirme » 378 Türkçe Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Taşkın, Y. (2023). Türkçe dersi için öz yeterlik ölçeği: Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması. İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 6(Eğitim Özel Sayısı), 401-427. https://doi.org/10.53048/johass.1345378
Geliştiren/Uyarlayan: Yusuf Taşkın
Yıl: 2023
Kaynak Adı: Türkçe Dersine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Journal of Human and Social Sciences (JOHASS)
Cilt: 6
Sayı: EducationSpecial Issue
Sayfa Aralığı: 401-427
DOI: https://doi.org/10.53048/johass.1345378
Sorumlu Yazar: Yusuf TAŞKIN
İletişim: y_taskin43@hotmail.com
Ölçülen Özellikler: Ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik öz yeterlik algıları, Öz Yeterlik Algı Ölçeği
Alt Boyutlar: Derse Yönelik Kendine Güven, Dil Becerilerine Yönelik Yaklaşım, Olumsuz Hazırbulunuşluk, Performans Gösterme
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 1 Türkçe derslerinde yanlış bilgileri fark edebilirim.
2 Türkçe derslerinde öğretmenimin sorduğu soruları cevaplayabilirim.
3 Türkçe derslerinde öğrendiğim yeni bilgileri eski bilgilerimle ilişkilendirebilirim.
...
Ölçek 4 faktör, 23 maddeden oluşmaktadır.
Kimlere Uygulanabilir: 10-14 Yaş arası Ortaokul Öğrencileri, ortaokul, Ortaokul 5-6-7-8.Sınıf Öğrencileri, ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE
Derecelendirme: Türkçe Dersine Yönelik Öz Yeterlik Ölçeği, 4 faktörlü ve 23 maddeli; “tamamen katılıyorum (5)”, “katılıyorum (4)”, “kararsızım (3)”, “katılmıyorum (2)” ve “hiç katılmıyorum (1)” olmak üzere 5’li Likert biçiminde hazırlanmıştır.
Ölçek Puanlaması: Ölçeğin üçüncü faktöründe (Olumsuz Hazırbulunuşluk) yer alan 4 madde ölçeğin ters kodlanması gereken maddelerini oluşturmaktadır. Ölçekten alınabilecek en düşük puan 23, en yüksek puan ise 115’tir.
Ölçek Değerlendirmesi: Ölçeğin üçüncü faktöründe (Olumsuz Hazırbulunuşluk) yer alan 4 madde ölçeğin ters kodlanması gereken maddelerini oluşturmaktadır. Ölçekten alınabilecek en düşük puan 23, en yüksek puan ise 115’tir.
Geçerlik: Ölçekte yer alan 23 maddenin faktör yük değerleri 451 ile .853 arasında olduğu tespit edilmiştir. TDYÖÖ’nün AFA analizleri sonucunda ortaya çıkan 4 faktörlü yapının yapısal geçerliğini doğrulamak amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. TDYÖÖ’nün DFA sonuçlarına göre uyum indeksleri incelendiğinde beklenen ve gözlenen kovaryans matrisi arasında anlamlı bir fark olduğu; diğer uyum indeksi değerleri açısından incelendiğinde ise birçok ölçüt değer açısından kabul edilebilir ve mükemmel uyuma sahip olduğu belirlenmiştir.
Güvenirlik: Ölçeğin, güvenirliğini kontrol etmek için literatürde Likert tipi ölçek geliştirme çalışmalarında güvenirlik hesaplamasından en çok kullanılan Cronbach’s Alfa iç tutarlılık katsayısı (α) hesaplanmıştır. Cronbach’s Alfa iç tutarlılık katsayısı (α) birinci faktör için .80, ikinci faktör için .83, üçüncü faktör için .86; dördüncü faktör için .70; ölçeğin geneli için ise .89 olarak hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr