TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Siber Cinsel Şiddet Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://worldwomenstudies.com/index.php/wwsj/article/view/144/50


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 148 Cinsellik, Cinsiyet Rolü ve Cinsel Davranış » 180 Siber Psikoloji

60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Taşkın Ş., Nacar G., Timur Taşhan S. (2023). Siber Cinsel Şiddet Ölçeği: Ölçek Geliştirme ve Geçerlik Çalışması. The Journal of World Women Studies, 8 (2), 171-178.http://doi.org/10.5281/zenodo.8429938


Geliştiren/Uyarlayan: Şehadet Taşkın, Gülçin Nacar, Sermin Timur Taşhan


Yıl: 2023


Kaynak Adı: Siber Cinsel Şiddet Ölçeği: Ölçek Geliştirme ve Geçerlik Çalışması


Dergi: THE JOURNAL OF WORLD WOMEN STUDIES


Cilt: 8


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 171-178


DOI: http://doi.org/10.5281/zenodo.8429938


Sorumlu Yazar: Şehadet Taşkın


İletişim: sehadettaskin@hotmail.com


Alt Boyutlar: İstenmeyen cinsel istek, İstenmeyen cinsel metin


Kimlere Uygulanabilir: 18 yaş üstü bireyler


Derecelendirme: 5’li Likert (Her zaman (5), Sık sık (4), Ara sıra (3), Nadiren (2) ve Hiçbir zaman (1))


Ölçek Puanlaması: Ölçeğin sanal kurban boyutlarından alınabilecek en düşük puan 18 en yüksek puan 90’dır. Puanlar arttıkça mağdur olma durumu artmaktadır. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçek maddeleri 5’li Likert tipindedir. Ölçek puanlaması “Her zaman (5), Sık sık (4), Ara sıra (3), Nadiren (2) ve Hiçbir zaman (1)” şeklinde oluşturulmuştur.
Ölçeğin sanal kurban boyutlarından alınabilecek en düşük puan 18 en yüksek puan 90’dır. Puanlar arttıkça mağdur olma durumu artmaktadır.


Geçerlik: Araştırmada ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizinde ölçekte yer alacak maddelerin tespit edilmesinde yük değerinin en az 0.30 olması, maddelerin tek birfaktörde yer alması ve iki faktörde yer alan maddeler arasında ise en az 0.10 fark olması gerekmektedir (Büyüköztürk, 2007). Araştırmada ölçekteki maddelerin faktör yüklerinin 0.30’un üzerinde olduğu ve iki faktör altında toplandıkları saptanmıştır. Ölçekte bulunan 8, 10 ve 12 maddeler her iki faktör altında bulunduğundan ve faktör yükleri binişik olduğundan ölçekten çıkarıldı. Böylece 18 maddelik iki boyutlu Siber Cinsel Şiddet Ölçeği elde edildi. Ölçek uyarlama ve geliştirme çalışmalarında açıklanan varyans oranı için ≥30 değeri dikkate alınmaktadır (Kline, 2011). Siber Cinsel Şiddet Ölçeği’nin toplamının varyansın %64.03’ünü, istenmeyen cinsel metinler alt boyut varyansının %32.91’ini ve istenmeyen cinsel istek alt boyut varyansını %31.12’sini açıkladığı belirlendi. Bu doğrultuda ölçeğin yapı geçerliliğini sağladığı görüldü.


Güvenirlik: Ölçeğin güvenirliği; Cronbach’s α iç tutarlık kat sayısı, madde toplam korelasyonu, ile değerlendirildi. Ölçeğin iç tutarlılığını değerlendirmek için yapılan Cronbach’s α güvenilirlikanalizi sonucunda; istenmeyen cinsel metinler alt boyutu iç tutarlık katsayısı 0.94, istenmeyen cinsel istek alt boyutu iç tutarlık katsayısı 0.90 ve total iç tutarlık katsayısı 0.94 olarak saptandı. Bir ölçme aracında yeterli sayılabilecek Cronbach’s α iç tutarlık kat sayısının olabildiğince 1’e yakın olması gerektiği dikkate alındığında (Bland and Altman, 1997; Bowling and Ebrahim, 2005), ölçeğin toplam ve alt boyutlarına ilişkin elde edilen iç tutarlık katsayılarının yüksek düzeyde güvenilir olduğu kabul edildi.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi