TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kapsayıcı Eğitim Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Sakız, H., Ergün, N. & Göksu, İ. (2023). Developing and Validating the Attitudes Towards Inclusive Education Scale (AIES) Around Contemporary Paradigms of Inclusion. Asia-Pacific Education Researcher. https://doi.org/10.1007/s40299-023-00772-8


Geliştiren/Uyarlayan
İdris Göksu, Halis Sakız, Naif Ergün


Yıl
2023


Kaynak Adı
Developing and Validating the Attitudes Towards Inclusive Education Scale (AIES) Around Contemporary Paradigms of Inclusion


Dergi
The Asia-Pacific Education Researcher


Sayfa Aralığı
1-17


Link:
https://rdcu.be/dmIUn


Dosyalar

Makale
PDF

Ölçek Formu
Word


DOI
https://doi.org/10.1007/s40299-023-00772-8


Sorumlu Yazar
Halis Sakız


İletişim
halissakiz@artuklu.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Kapsayıcı eğitime yönelik tutum


Alt Boyutlar
Kapsayıcı okul kültürü, Kapsayıcı okul politikaları, Kapsayıcı okul uygulamaları


Ölçek Türü
Öz Bildirim


Kimlere Uygulanabilir
A-12 öğretmenleri, Okul Psikolojik Danışmaları, Okul Yöneticileri


Derecelendirme
5'li likert


Ölçek Puanlaması
Her madde, 1'den (kesinlikle katılmıyorum) 5'e (kesinlikle katılıyorum) kadar uzanan Likert tipi bir ölçek kullanılarak puanlanmaktadır. Her maddenin ham puanları toplanarak AIES'de 43 (en az olumlu) ila 215 (en olumlu) arasında değişen bir toplam puan elde edilir. Faktör puanları, her faktördeki maddelerin ham puanlarının toplanmasıyla da elde edilebilir. Ölçekte ters puanlanan maddeler bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi
Ölçekten alınan yüksek puan, İE'ye yönelik daha olumlu tutuma işaret etmektedir. Ölçeğin uygulama süresi yaklaşık 15 dakika olup, uygulayacak kişilerin özel bir eğitim almasına gerek yoktur.


Geçerlik
Faktörlerin ölçümlerinin varsayılan ölçüm modeliyle tutarlı olup olmadığını test etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) kullanıldı. İlk olarak madde standartlaştırılmış regresyon ağırlığı, tüm maddelerin değerlerinin 0,5'in üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. İkinci olarak, üç faktörlü ve 43 maddeli model, standart uyum indeksleri (χ2/df, karşılaştırmalı uyum indeksi [CFI], standartlaştırılmış kök ortalama kare artık [SRMR] ve yaklaşım hatasının ortalama karekökü [RMSEA]) aracılığıyla analiz edildi. Madde modifikasyonundan önce model iyi ve indeksler açısından kabul edilebilir uyuma sahiptir (χ2 (857) = 2740.877, p < 0.001, χ2/df = 3.198, CFI = 0.949, TLI = 0.946, SRMR = 0.018, RMSEA = 0.067) [0,064, 0,069]).


Güvenirlik
AIES, mükemmel bir iç tutarlılık sergileyen 43 madde ve üç faktörle sonuçlandırılmıştır (α = 0,991). Her faktörün içindeki maddeler kavramsal olarak anlamlı, tutarlı ve farklı örüntü yükleri sergilemektedir. Birinci faktör olan 'kapsayıcı okul uygulamaları' 16 maddeden (α = 0,989), ikinci faktör olan 'kapsayıcı okul kültürü' 15 maddeden (α = 0,984) ve üçüncü faktör olan 'kapsayıcı eğitim politikaları' on iki maddeden oluşmaktadır (α = 0,991). Her üç faktör de birbiriyle anlamlı korelasyon göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi