TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Görsel Sanatlar Dersi Öz Yeterlilik Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Bildiri Kitabı

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 120 Yetenek ve Başarı » 124 Öğrenme Süreçleri » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon » 178 Pozitif Psikoloji

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi » 380 Güzel Sanatlar Eğitimi

40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 460 Güzel Sanatlar


Kaynak Türü: Bildiri Kitabı


Kaynak/Referans:

Dilmaç, O. (2008). Sınıf öğretmenlerinin görsel sanatlar dersine yönelik öz yeterlilik düzeylerinin belirlenmesi. B. Özer, H. Yaratan ve H. Caner (Ed.), International Conference on Educational Science içinde  (s. 672-681). International on Educational Science, ICES, 08.


Geliştiren/Uyarlayan: Oğuz Dilmaç


Yıl: 2008


Kaynak Adı: Sınıf Öğretmenlerinin Görsel Sanatlar Dersine Yönelik Öz Yeterlilik Düzeylerinin Belirlenmesi


Sayfa Aralığı: 672-681


Kitap Adı: International Conference on Educational Science, ICES’08


Kaçıncı Baskı: 1.


Basım Yeri: Gazimağosa


Yayınevi: International Conference on Educational Science, ICES’08


Editör: Özer, B., Yaratan, H. and Caner, H.


Sorumlu Yazar: Oğuz Dilmac


İletişim: oguz.dilmac@ikcu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Görsel Sanatlar Dersi Özyeterlik Düzeyi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 1-Görsel sanatlar eğitiminin lisans düzeyinde okutulmasını gerekli buluyorum
2-Görsel sanatlar dersi önemli bir derstir.
3-Görsel sanatlar dersine ayrılan zamanı az buluyorum.
4-Görsel sanatlar dersini değişik tekniklerle işlemek istiyorum.
5-Öğrencilerin görsel sanatlar dersi müfredatında yer alan konulara ilişkin sorularını onların seviyelerine uygun olarak yanıtlayabileceğimi düşünüyorum.
6-Görsel sanatlar dersinde kendimi mutlu hissederim.
7-Görsel sanatlar dersi müfredatında yer alan konular kapsamında diğer görsel sanatlar öğretmenleri ile çok rahat tartışabilirim.
11-Lisans düzeyinde aldığım resim eğitiminin meslek yaşantımda beni yeterli kıldığına inanıyorum.
14-Görsel sanatlar dersi müfredatında yer alan konuları öğretmekte kendime yeteri kadar güvenmiyorum.
20-Görsel sanatlar dersini sıkıcı buluyorum.
26-Görsel sanatlar dersini sıkıcı buluyorum.
30-Dönem içinde görsel sanatlar dersinde yapılan çalışmaların yılsonunda sergilenmesini önemli buluyorum.


Kimlere Uygulanabilir: 24-60 Yaş Aralığındaki Özel ve Devlet İlkokullarında Görev Yapan Sınıf Öğretmenleri, Görsel Sanatlar Öğretmenleri


Derecelendirme: 5'li Likert (5=kesinlikle katılıyorum, 4=katılıyorum, 3=kararsızım, 2=katılmıyorum, 1=kesinlikle katılmıyorum)


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek puan 5 ile 35 arasında değişmektedir. Ölçekte 12 adet ters soru bulunmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Bağımsız değişkenler olarak cinsiyet, yaş, hizmet yılı ve mezun olunan fakülte ele alınabilir. Öğretmenlerin yaş, hizmet sürelerine ve mezun oldukları fakültelere göre sahip oldukları öz yeterlilik düzeyleri arasında farklılık olup olmadığını araştırmak üzere "tek yönlü ANOVA", gerekli durumlarda Tukey testi kullanılmalıdır.


Geçerlik: Çalışma kapsamında "Görsel Sanatlar Öğretimlııe Yönelik Öz Yet erlilik Ölçeği" geliştirilmiştir. Ölçek geliştirilmeden önce, öz yeterliliğin ne olduğu ve öz yeterlilik ölçeğinin nasıl hazırlanacağı hakkmda geniş çaplı bir literatür araştırması yapılarak mevcut olan öz yeterlik ölçekleri incelenmiştir (Afacan, 2007; Bülbül, 2003; Morgil ve diğerleri, 2004; Yaman ve diğerleri, 2004; Cansüngü, 2003; Akkoyunlu ve Kurbanoğlu, 2003, Kaptan ve Korkmaz, 2000). Mevcut olan bu öz yeterlilik ölçeklerinden, öz yeterlilik ölçeğinin hazırlanması konusunda rehber olması amacıyla yararlanılmıştır. Ölçek "kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum" seklinde 5' li likert tipi olarak hazırlanmıştır. Görsel sanatlar öğretimine yönelik öz yeterlilik ölçeği 21 'i olumlu 14 'ü olumsuz olmak üzere 35 madde olarak hazırlanmıştır. 35 maddelik olan ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizi için 65 sınıf öğretmeni ile pilot çalışma yapılmıştır. Öğretmenlerin olumlu maddelere verdikleri cevaplar kesinlikle katılıyorum (5), katılıyorum (4), kararsızım (3), katılın1yorum (2), kesinlikle katılmıyorum (1) olacak şekilde 5'den 1 'e doğru, öğretmen adayların olumsuz tutum maddelerine verdikleri cevaplar ise; kesinlikle katılıyorum (1), katılıyorum (2), kararsızım (3), katılmıyorum(4), kesinlikle katılmıyorum (5) olacak şekilde l 'den 5'e doğru puanlandırılarak ilgili veriler SPSS 13.0 paket programında analiz edilmiştir.


Güvenirlik: Analizler sonucunda; madde ortalamaları için t-testi sonuçlan p>0.05 olan ve korelasyon katsayıları r5.30 düşük olan 2 madde ile madde toplam korelasyon değeri 0.30'dan düşük olan I madde de pilot ölçekten çıkartılmıştır. 19 maddesi olumlu, 12 maddesi olumsuz olan "Görsel Sanatlar Öğretimine Yönelik Öz Yeterlilik Ölçeğinin" pilot çalışması sonucunda ölçeğin döndürülmemiş temel bileşenler (Component Matrix) analizine göre tek faktörlü, döndürülmüş temel bileşenler analizine göre (Varimax Rotated) 4 faktörlü olduğu tespit edilmiştir. Hazırlanan veli, toplama aracı tek faktörlü (genel faktör) ya da çok faktörlü olabildiği gibi, hem tek faktörlü hem de çok faktörlü özellik gösterebilmekdedir (Büyüköztürk, 2003, 121). ·Her iki durumla da ölçek kullanılabilmektedir. Ölçeğin Cronbach Alfa (cı) güvenirlik katsayısı ise 0.82 olarak tespit edilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi