TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmenlerin Öğretim Sürecinde Öğrencilerinin Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisini Geliştirebilme Öz Yeterlik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=nLNfCsWgUluh5T2iyudShnSpxy_ZIXno0DckQdlckctQuZtwcTe72OnyTwIvohLr


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Aydoğdu, A. (2023) Öğretmenlerin öğretim sürecinde öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerisini geliştirebilme öz yeterlik algısı (Tez No. 826811) [Yüksek Lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.


Geliştiren/Uyarlayan: Ayşe Aydoğdu, Prof. Dr. Kerem Kılıçer


Yıl: 2023


Kaynak Adı: Öğretmenlerin Öğretim Sürecinde Öğrencilerinin Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisini Geliştirebilme Öz Yeterlik Algısı


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi


Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü


Şehir: Tokat


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Ayşe Aydoğdu


İletişim: ayseay.90hacer@gmail.com


Ölçülen Özellikler: bilgi işlemsel düşünme, öğretmenlerin öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerisini geliştirebilme öz yeterlik algısı, Öğretmenlerin Öğretim Sürecinde Öğrencilerinin Bilgi İşlemsel Düşünme Becerisini Geliştirebilme Öz Yeterlik Algısı


Alt Boyutlar: Bilgi, Lider ve İşbirlikçi, Tasarım ve Entegre Etme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Ölçme aracı 3 faktör altında toplam 30 maddeden oluşmaktadır.
Faktör 1: Bilgi
Toplam 11 madde içermektedir. Örnek maddeler:
1.Karmaşık bir problemi analiz ederek çözülebilecek küçük parçalara bölebilirim.
2.Karmaşık bir problemi çözerken problemi oluşturan birbiri ile bağlantılı veya bağlantısız küçük parçaları çözüm önceliğine göre sıralayabilirim.
...
Faktör 2: Lider ve İşbirlikçi
Toplam 11 madde içermektedir. Örnek maddeler:
1.Karmaşık problemlerin çözümünde bilişim teknolojilerinden nasıl fayda sağlayacağımın farkındayım.
2.Bilişim teknolojilerinin farklı disiplinlerin içerik alanlarına entegre edilmesinde profesyonel öğrenme ağlarından (öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimler, üniversitelerin uzaktan eğitim platformları ve resmi/özel eğitim kursları vb.) yararlanabilirim.
...
Faktör 3: Tasarım ve Entegre Etme
Toplam 8 madde içermektedir. Örnek maddeler:
1.Kendi alanımda bilişim teknolojilerinin problem çözmeyi destekleyici olarak kullanılabileceği etkinlikler tasarlayabilirim.
2.Karmaşık problemlerin çözüm sürecinde bilişim teknolojilerinin kullanılabileceği farklı alanlara yönelik etkinlikler oluşturabilirim.
...


Ölçek Türü: Öz Yeterlik Ölçeği


Kimlere Uygulanabilir: Branş fark etmeksizin tüm öğretmenler, Branş fark etmeksizin tüm öğretmenlere, Tüm Öğretmenler, TÜM ÖĞRETMENLER, Tüm Öğretmenlere


Derecelendirme: 5’li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum –Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekten alınan puan, katılımcının bilişimsel düşünme becerisine kendi algısına göre ne kadar sahip olduğunu göstermektedir. Geçerlik: Geçerlik-güvenirlik analizleri için uzman görüşlerinden faydalanılmış, yeterli sayıda örneklemlere ulaşılmış ve açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yaplmıştır. Güvenirlik: Geçerlik-güvenirlik analizleri için uzman görüşlerinden faydalanılmış, yeterli sayıda örneklemlere ulaşılmış ve açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yaplmıştır. 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 150 arasında değişmektedir. Ölçekte ters maddeler bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekten alınan puan, katılımcı öğretmenin öğretim sürecinde öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerisini geliştirebilme ile ilgili kendi algısına göre ne kadar yeterlik sahibi olduğunu göstermektedir.


Geçerlik: Geçerlik-güvenirlik analizleri için uzman görüşlerinden faydalanılmıştır. Yeterli sayıda örneklemlere ulaşılmış ve veriler toplanmıştır. Elde edilen verilere dayalı açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yaplmıştır. Ayrıntılar:

*Açımlayıcı faktör analizi işlemi sonucunda taslak ölçek maddelerinin öz değeri 1,00’dan büyük olan üç faktör altında toplandığı ve bu üç faktörün açıkladığı varyans değerinin %69,82 olduğu belirlenmiştir. Ancak gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda 20 maddenin (7, 11, 12, 15, 16, 17, 21, 23, 26, 30, 32, 33, 34, 38, 39, 40, 41, 48, 49, 50) faktör yük değerleri arasındaki farkın 0,10’dan küçük olması nedeni ile analizden çıkarılarak kalan 30 madde üzerinden ikinci açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır.
Gerçekleştirilen ikinci açımlayıcı faktör analizi için öncelikle KMO ve Bartlett küresellik testi sonuçları hesaplanmıştır.
*Ölçeğin KMO değerinin 0,943 hesaplandığı ve Bartlett küresellik testi sonucun anlamlı çıktığı (p<.05) bulunmuştur. Buna göre veri setinin faktör analizi için yeterli olduğu ve maddelerin faktörleştirilebilir olduğu belirlenmiştir.
*Yapılan ikinci açımlayıcı faktör analizi sonucunda Tablo 6’da görüldüğü gibi ölçeğe ait 30 maddenin tamamının öz değeri 1,00’dan büyük olan üç faktör altında toplandığı
görülmektedir. Bu üç faktörün ölçeğin geneline ilişkin açıkladığı varyans değeri %77,988’dir. Birinci faktörün özdeğeri 9,464 ve açıkladığı varyans %31,546, ikinci faktörün özdeğeri 8,079 ve açıkladığı varyans %26,929 ve üçüncü faktörün özdeğeri ise 5,854 ve açıkladığı varyans %19,513’tür. Ölçekteki birinci faktör “Bilgi Sahibi” olarak isimlendirilmiş ve 11 maddeden oluşturulmuştur. İkinci faktör “Lider ve İşbirlikçi” olarak isimlendirilmiş ve 11 maddeden oluşturulmuştur. Üçüncü faktör ise “Tasarımcı ve Entegre Etme” olarak isimlendirilmiş ve 8 maddeden oluşturulmuştur. Böylece ölçek toplam üç faktör altında 30 madde olarak düzenlenmiştir. Ayrıca hesaplanan döndürülmüş madde yük değerleri 0,623 ile 0,957 arasında değişmektedir ve binişik madde bulunmamaktadır.
*Yapılan DFA analizi sonucunda tüm maddelerin ilgili boyutla (gizil değişkenle) ilişkisi anlamlı (p<.05) bulunmuştur. Ayrıca hesaplanan χ2/sd, RMSEA, SRMR uyum indeksinin kabul edilebilir uyum indeksini sağladığı görülmekte iken diğer indekslerin kabul edilebilir uyum indekslerine yakın olduğu görülmektedir.
*Ölçeğin DFA analizi sonucunda maddelerin ilgili boyuta (gizil değişkenle) ait standardize edilmiş regresyon ağırlıklarının 0,65 ile 0,86 arasında değiştiği, boyutların birbirleriyle olan korelasyonlarının 0,61 ile 0,77 arasında olduğu, hata varyanslarının 0,12 ile 0,57 arasında değiştiği ve düşük olduğu görülmektedir. Buna göre ölçeğin belirlenen faktörlerinin ayrışmış kavramlar olduğu ve faktör yapılarının doğrulandığı gözlemlenmiştir.


Güvenirlik: Ölçeğin 1. alt boyutunun Cronbach’s Alpha değeri 0,975’dir. Ölçeğin 2. alt boyutunun Cronbach’s Alpha değeri 0,957’dir. Ölçeğin 3. alt boyutunun Cronbach’s Alpha değeri 0,950’dir. Ölçek geneline ilişkin Cronbach’s Alpha değeri 0,961’dir. Buna göre ölçeğin iç tutarlılık katsayısı yüksek olduğundan ölçek yüksek derecede güvenilirdir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi