İyimserlik Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 128 Kişilik ve Benlik » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon » 178 Pozitif Psikoloji
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Balcı, S., & Yılmaz, M. (2002). İyimserlik Ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 54-60.
Geliştiren/Uyarlayan: Seher Balcı Çelik, Müge Yılmaz
Yıl: 2002
Kaynak Adı: İyimserlik Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 2
Sayı: 14
Sayfa Aralığı: 54-60
Sorumlu Yazar: Seher Balcı Çelik
İletişim: sbalci@omu.edu.tr
Ölçülen Özellikler: İyimserlik
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 4. Hayatta karşılaştığım her kötü olaydan mutlaka iyi bir sonuç çıkarmaya çalışırım.
14. Her zaman kendime ikinci bir şans tanırım.
24. Herşeye karşın yaşama evet diyebiliyorum.
Ölçek Türü: Kendini Değerlendirme
Kimlere Uygulanabilir: 18 yaş üstü tüm yetişkin bireylere
Derecelendirme: 4'lü Likert
Ölçek Puanlaması: ölçekten alınabilecek puan 24 ile 96 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi: İyimserlik ölçeği maddeleri, bireylerin kendilerini ne kadar iyimser olarak algıladıklarına ilişkin 4'lü Likert tipi bir ölçektir. Bireylerden ölçekteki her bir maddenin karşısında yer alan (A) Benim gibi hiç değil, (B) Benim gibi değil, (C) Bazen benim gibi ve (D) Tam benim gibi seçeneklerinden birisini seçmeleri istenmektedir. Her madde 1 puandır. 1,3,6,8,9,11 nolu maddeler ters değerlendirilmektedir.
Geçerlik: Ölçeğin geçerliliğini belirlemede Yaşam Yönelim Testi (Aydın ve Tezer, 1991) kullanılmıştır. İyimserlik Ölçeği ile Yaşam Yönelim Testi arasındaki korelasyon katsayısı da .55 olarak bulunmuştur. Kapsam geçerliği için faktör analizi yapılmıştır. Varimax dik döndürme yöntemi ile yapılan faktör analizi sonucunda ölçeğin tek faktörlü olduğu ortaya çıkmıştır.
Güvenirlik: İyimserlik ölçeğinin güvenirliği, iç tutarlık, test tekrar test ve test yarılama yöntemleri ile incelenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısı Cronbach Alpha .96 olarak bulunmuştur. Ayrıca test tekrar test yöntemi ile yapılan güvenirlik çalışmasında güvenirlik katsayısı .61 ve test yarılama yöntemi ile iki yarı arasındaki korelasyon katsayısı .91 olarak bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr