Erişkinlerin Anne Sütü ile İlgili Algı Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.
Link: https://doi.org/10.70058/cjm.1518503
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik » 642 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği » 646 Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Eren, Ö. (2016). Erişkinlerin anne sütü ile ilgili algıları (Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı). Sakarya, Türkiye.
Geliştiren/Uyarlayan: Özge EREN, Nursan D. Çınar
Yıl: 2016
Kaynak Adı: Erişkinlerin anne sütü ile ilgili algıları
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Sakarya Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Ordu
Ülke: Türkiye
DOI: https://doi.org/10.70058/cjm.1518503
Sorumlu Yazar: Özge EREN
İletişim: erenozge1907@gmail.com
Ölçülen Özellikler: anne sütü, algı, toplum
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 30 maddelik bir ölçme aracıdır.
1. Her anne bebeğini emzirmeyi başarabilir.
2. İlk 6 ay anne sütü alan bebeğe su vermeye gerek
yoktur.
3. Anne sütü yoksa en uygun besin başka sağlıklı bir
annenin sütüdür.
Ölçek Türü: Farkındalık
Kimlere Uygulanabilir: erişkin bireylere uygulanabilmektedir.
Derecelendirme: 5'li Likert Ölçeği
Ölçek Puanlaması: 5’li Likert tipi ölçekte her bir madde 1’den 5’e kadar puanlanmaktadır.
Ölçekten alınabilecek minimum puan 30, maksimum puan 150’ dir.
Puanın yüksek olması erişkinlerin anne sütü ile ilgili algının iyi olduğunu gösterir. Ölçek okuma yazma bilen bireyler tarafından kolaylıkla doldurulabilir formdadır. Uygulama süresi ortalama 15-20 dakikadır
Ölçek Değerlendirmesi: Puanın yüksek olması erişkinlerin anne sütü ile ilgili algının iyi olduğunu gösterir. Ölçek okuma yazma bilen bireyler tarafından kolaylıkla doldurulabilir formdadır. Uygulama süresi ortalama 15-20 dakikadır
Geçerlik: Kapsam Geçerliliği için 14 uzmandan görüş alındı. her bir maddeye ait kapsam geçerliği oranı (KGO) hesaplandı. Ardından, hesaplanan KGO’ların ortalaması alınarak kapsam geçerliği indeksi (KGİ) belirlendi.Uzman sayısı 14 olması sebebiyle 0,51 den büyük olan KGO değerine sahip maddelerin kapsam geçerliğinin sağlandığı sonucuna varılmaktadır (Yurdugül 2005).KMO testi ölçüm sonucunun .50 ve daha üstü, Bartlett küresellik testi sonucunun da istatistiksel olarak anlamlı olması gerekmektedir (Jeong 2004). Bu çalışma sonucunda KMO testi sonucu .88, Bartlett küresellik testi de (p<0.01) anlamlı bulunmuştur.
Güvenirlik: Cronbach Alfa İç Tutarlılık Anlamında Güvenirlik Katsayısı
Ölçeğin güvenirliğini tespit etmek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Yapılan istatistiklere göre ölçeğin geneline ait güvenirlik katsayısı .93 olarak hesaplanmıştır. Tezbaşaran (1997), likert tipi bir ölçekte yeterli sayılabilecek bir güvenirlik katsayısının olabildiğince 1’ e yakın olması gerektiğini ifade etmektedir. Bu sonuçlara göre ölçeğin tamamının güvenirliğinin yüksek düzeyde olduğu söylenebilmektedir.
Inter Clas Corelation (ICC) ile cevaplayıcı tutarlılığına bakılmış olup, elde edilen korelasyon katsayısının 0,859 olarak hesaplanmış olması test-tekrar test güvenirliğinin olduğunu göstermektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr