Ergenler için Sosyal Medya Fenomenlerinden Etkilenme Algısı Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Link: https://dergipark.org.tr/tr/pub/mersinefd/issue/84138/1281155
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 180 Siber Psikoloji
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Tagay, O., Uzun, K. ve Cırcır, O. (2024). Ergenler için sosyal medya fenomenlerinden etkilenme algısı ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(1), 128-147. https://doi.org/10.17860/mersinefd.1281155
Geliştiren/Uyarlayan: Özlem Tagay, Kıvanç Uzun, Osman Cırcır
Yıl: 2024
Kaynak Adı: Ergenler için Sosyal Medya Fenomenlerinden Etkilenme Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 20
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 128-147
DOI: https://doi.org/10.17860/mersinefd.1281155
Sorumlu Yazar: Özlem Tagay
İletişim: ozlemtagay@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Ergenlerin Sosyal Medya Kullanım Motivasyonları
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Madde-2: Takip ettiğim sosyal medya fenomenlerinin paylaşımları, tercihlerimde (bir yere gitme, bir şey satın alma vb.) etkili olur.
Madde-5: Takip ettiğim sosyal medya fenomenleri yaptığım paylaşımlar üzerinde etkilidir.
Ölçek Türü: Kendini Değerlendirme
Kimlere Uygulanabilir: Ergenler
Derecelendirme: 5’li Likert (1= Hiç uygun değil – 5= Tamamen uygun)
Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek en düşük puan 8, en yüksek puan ise 40’dır. Ölçekte ters puanlanan madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekten alınan puanın yükselmesi, ergenin sosyal medya fenomenlerinden etkilenme oranının arttığına işaret etmektedir.
Geçerlik: Ölçeğin faktör yapısı açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiş ve toplam varyansın %43,76’sını açıklayan tek boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Bu yapının model uyumunun iyi düzeyde olduğu bulunmuştur (χ2/sd=1,69). Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmalarında ise Takipçiler Nezdinde Sosyal Medya Fenomenlerinin Kanaat Önderliği Ölçeğiyle pozitif yönde yüksek düzeyde (0,773) anlamlı ilişkilere ulaşılmıştır.
Güvenirlik: Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için iç tutarlılık (0,885), iki yarı (0,776) ve test-tekrar test (0,825) güvenirlik analizleri yapılmış ve ölçeğin güvenilir olduğuna karar vermek için kabul edilebilir referans değerlere ulaşılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr