TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ders Değerlendirme Ölçeği (DDÖ)

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Koç, A. ve Bulut, İ. (2022). Ders Değerlendirme Ölçeği (DDÖ): Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Dini Araştırmalar, 25(63), 501-528 . https://doi.org/10.15745/da.1159706


Geliştiren/Uyarlayan
Ahmet Koç, İsmail Bulut


Yıl
2022


Kaynak Adı
Ders Değerlendirme Ölçeği (DDÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Dini Araştırmalar


Cilt
25


Sayı
63


Sayfa Aralığı
501-528


Link:
https://dergipark.org.tr/tr/pub/da/issue/73863/1159706


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
https://doi.org/10.15745/da.1159706


Sorumlu Yazar
Ahmet Koç


İletişim
ahmedkoc@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Akreditasyon Sürecine Hazır Olma Durumu, Dersin etkililiği, Öğretmen etkililiği, Öğretmen Nitelikleri, Yüksek Öğretimde Kalite


Alt Boyutlar
Ders, Öğretim elemanı, Sınav, Yöntem-teknik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Örnek madde: Bu dersin günlük yaşamda karşılaştığım problemleri çözmeme yardımcı olacağını düşünüyorum.
Madde sayısı: 24 madde


Kimlere Uygulanabilir
Yüksek öğretim öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (Hiç katılmıyorum.” (1), “Nadiren katılıyorum.” (2), “Kısmen katılıyorum.” (3), “Çoğunlukla katılıyorum.” (4), “Tamamen katılıyorum.” (5))


Ölçek Puanlaması
24 olumlu maddeden oluşan bu ölçekten elde edilecek en düşük puan 24 ve en yüksek puan 120’dir. Ölçekte ters biçimde kodlanmış bir madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi
24 olumlu maddeden oluşan bu ölçekten elde edilecek en düşük puan 24 ve en yüksek puan 120’dir. Dolayısıyla ölçekten 24 puan alınmasının dersin niteliğinin “Hiç katılmıyorum” düzeyine; 120 puan alınmasının ise “Tamamen katılıyorum” düzeyine karşılık geldiğin söylenebilir.


Geçerlik
Birinci ana uygulama neticesinde oluşan faktör yapısının uyumlu olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen ikinci ana uygulama neticesinde yapılan DFA’ya göre, X2=1,98 ve RMSEA=0,063 olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar X2 ve RMSEA değerlerinin iyi uyum sağladığını ortaya koymaktadır. Diğer uyum indeksleri olan NFI=0,90, GFI=0,86, CFI=0,94, IFI=0,98 ve TLI=0,94 olduğu görülmüştür. Bu değerler, AFA’da meydana gelen yapının ikinci ana uygulamada da iyi düzeyde uyum sağladığını göstermektedir. AFA ve DFA neticelerine göre ölçeğin geçerli bir ölçme aracı olduğunu söylemek mümkündür.


Güvenirlik
Analiz neticesinde ölçeğin tümü için Cronbach’s Alpha katsayısının 0,94 olduğu belirlenmiştir. Daha sonra dört faktörün Cronbach’s Alpha katsayılarına bakılmıştır ve sırasıyla 0,93, 0,91, 0,86 ve 0,93 olduğu görülmüştür. Bu sonuç ölçeği oluşturan maddeler arasın- da yüksek düzeyde bir iç tutarlılığının bulunduğunu, diğer bir ifadeyle ölçeğin aralarında güçlü ilişki mevcut olan maddelerden oluştuğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi