TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çoklu Zekâ Profili Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Bildiri

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 126 Zekâ » 178 Pozitif Psikoloji

40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon


Kaynak Türü: Bildiri


Kaynak/Referans:

Çelik, A., Erbaşı, A. & Erat Ocak L. (2024, 9-11 Mayıs). Adaptation Study of the Multiple Intelligences Profiling Questionnaire (MIPQ) into Turkish [Bildiri sunumu]. 8th International The Economics Research and Financial Markets Congress with International Participation (IERFM), Mersin, Türkiye.

 


Geliştiren/Uyarlayan: Adnan Çelik, Ali Erbaşı, Leyla Erat Ocak


Yıl: 2024


Kaynak Adı: Adaptation Study of the Multiple Intelligences Profiling Questionnaire (MIPQ) into Turkish


Şehir: Mersin


Ülke: Türkiye


Ay: Mayıs


Sempozyum / Kongre Adı: 8th International The Economics Research and Financial Markets Congress with International Participation (IERFM)


Bildiri Türü: Sözlü Sunum


Sorumlu Yazar: Leyla Erat Ocak


İletişim: leylaerat@hitit.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Çoklu zeka, Çoklu Zeka Profili


Alt Boyutlar: Bedensel – Kinestetik Zekâ, Çevresel Zekâ, Dilsel Zekâ, İçsel Zekâ, Kişilerarası Zekâ, Mantıksal-Matematiksel Zekâ, Mekansal Zekâ, Müziksel Zekâ, Ruhsal Zekâ


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Dilsel Zekâ boyutu 2 madde
Mantıksal-Matematiksel Zekâ boyutu 3 madde
Müziksel Zekâ boyutu 4 madde
Mekansal Zekâ boyutu 2 madde
Bedensel-Kinestetik Zekâ boyutu 2 madde
Kişilerarası Zekâ boyutu 2 madde
İçsel Zekâ boyutu 3 madde
Ruhsal Zekâ boyutu 2 madde
Çevresel Zekâ boyutu 3 madde
TOPLAM 23 madde


Ölçek Türü: Kendini Değerlendirme


Kimlere Uygulanabilir: herkes


Derecelendirme: 5’li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum – 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek puan 23 ile 115 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçeğin tamamına yönelik değerlendirme yapılırken; 23-54 arasındaki puan çoklu zekanın düşük seviyede olduğunu, 54-85 arasındaki puan çoklu zekanın orta seviyede olduğunu, 85-115 arasındaki puan çoklu zekanın yüksek seviyede olduğunu temsil etmektedir.

Madde ile ilgili değerlendirme yapılırken; (1) ilgili zeka türünün olmadığını, ..........., (5) ilgili zeka türünün yüksek düzeyde olduğunu temsil edecek şekilde tasarlanmıştır. Dolayısıyla değerlendirmeler yapılırken 5’e doğru yaklaştıkça çoklu zekanın olduğu, 1’e doğru yaklaştıkça çoklu zekanın olmadığı yorumu yapılabilir.

Aritmetik ortalama ile ilgili değerlendirme yapılırken; toplam puanının aritmetik ortalaması 1.00 ile 2.33 arasında ise çoklu zekanın düşük seviyede olduğu, 2.33 ile 3.66 arasında ise çoklu zekanın orta seviyede olduğu, 3.66 ile 5.00 arasında ise çoklu zekanın yüksek seviyede olduğu değerlendirmesi yapılabilir.


Çeviri Süreci: Ölçek uyarlama sürecinde beş aşamalı bir süreç takip edilmiştir (Erbaşı, 2021: 623). Birinci aşamada ölçeği Türkçe’ye uyarlayabilmek için yazarlarından elektronik ortamda izin alınmıştır. İkinci aşamada uyarlama çalışması için izin alınan ölçeğin kaynak dil olan İngilizce’den hedef dil olan Türkçe’ye çevrilmesine yönelik bir dizi işlem yapılmış ve dil geçerliği sağlanmıştır. Bu aşamada uzman görüşlerine dayanarak Lawshe yöntemine uygun şekilde maddelerin kapsam geçerlikleri ortaya konulmuştur. Üçüncü aşamada ölçek çalışma grubuna uygulanmış ve açımlayıcı faktör analizi (AFA) uygulanarak ölçeğin faktör yapısı ortaya konmuştur. Dördüncü aşamada, açımlayıcı faktör analizi ile elde edilen faktör yapısının sınamasını yapmak için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. Beşinci ve son aşamada ise güvenirlik analizleri yapılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Multiple Intelligences Profiling Questionnaire


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Kitap


Orijinal Kaynak / Referans:

Gardner (1999)’ın Çoklu Zekâ Teorisi esas alınarak Tirri ve Komulainen (2002) tarafından geliştirilen ve Tirri ve Nokelainen (2011) tarafından revize edilen “Çoklu Zekâ Profili Ölçeği”dir.

 

Gardner, H. (1999). Intelligence reframed: Multiple intelligences for the 21st century. New York: Basic Books.

Tirri, K. & Komulainen, E. (2002). Modeling a self-rated intelligence-profile for virtual university. In H. Niemi & P. Ruohotie (Eds.), Theoretical understandings for learning in virtual university (pp. 139–168). Hämeenlinna: RCVE.

Tirri, K., & Nokelainen, P. (2011). Multiple intelligences profiling questionnaire. K. Tirri, & N. Petri içinde, Measuring Multiple Intelligences and Moral Sensitivities in Education (s. 1-14). Sense Publishers.


Orijinal Ölçek Yazarlar: H. Gardner


Orijinal Ölçek Yıl: 1999


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Intelligence reframed: Multiple intelligences for the 21st century


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi