TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ergenler için Sosyal Medya Fenomenlerinden Etkilenme Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/tr/pub/mersinefd/issue/84138/1281155


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 180 Siber Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tagay, O., Uzun, K. ve Cırcır, O. (2024). Ergenler için sosyal medya fenomenlerinden etkilenme algısı ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(1), 128-147. https://doi.org/10.17860/mersinefd.1281155


Geliştiren/Uyarlayan: Özlem Tagay, Kıvanç Uzun, Osman Cırcır


Yıl: 2024


Kaynak Adı: Ergenler için Sosyal Medya Fenomenlerinden Etkilenme Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 20


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 128-147


DOI: https://doi.org/10.17860/mersinefd.1281155


Sorumlu Yazar: Özlem Tagay


İletişim: ozlemtagay@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Ergenlerin Sosyal Medya Kullanım Motivasyonları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Madde-2: Takip ettiğim sosyal medya fenomenlerinin paylaşımları, tercihlerimde (bir yere gitme, bir şey satın alma vb.) etkili olur.

Madde-5: Takip ettiğim sosyal medya fenomenleri yaptığım paylaşımlar üzerinde etkilidir.


Ölçek Türü: Kendini Değerlendirme


Kimlere Uygulanabilir: Ergenler


Derecelendirme: 5’li Likert (1= Hiç uygun değil – 5= Tamamen uygun)


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınabilecek en düşük puan 8, en yüksek puan ise 40’dır. Ölçekte ters puanlanan madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekten alınan puanın yükselmesi, ergenin sosyal medya fenomenlerinden etkilenme oranının arttığına işaret etmektedir.


Geçerlik: Ölçeğin faktör yapısı açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile incelenmiş ve toplam varyansın %43,76’sını açıklayan tek boyutlu bir yapı elde edilmiştir. Bu yapının model uyumunun iyi düzeyde olduğu bulunmuştur (χ2/sd=1,69). Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmalarında ise Takipçiler Nezdinde Sosyal Medya Fenomenlerinin Kanaat Önderliği Ölçeğiyle pozitif yönde yüksek düzeyde (0,773) anlamlı ilişkilere ulaşılmıştır.


Güvenirlik: Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için iç tutarlılık (0,885), iki yarı (0,776) ve test-tekrar test (0,825) güvenirlik analizleri yapılmış ve ölçeğin güvenilir olduğuna karar vermek için kabul edilebilir referans değerlere ulaşılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi