TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Erken Çocuklukta Bilişsel Bakış Açısı Alma Testi (EBAT)

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://iojes.net/index.jsp?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=c4702046-f314-495e-a9b0-70e07357c269.pdf&key=72962


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 142 Sosyal Beceriler

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 330 Ölçme ve Değerlendirme » 340 Erken Çocukluk Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tuncer, M., & Aslan, D. (2023). Development of the early childhood cognitive perspective taking test (EBAT): A validity and reliability study. International Online Journal of Educational Sciences, 15 (5), 1035-1054. https://doi.org/10.15345/iojes.2023.05.010


Geliştiren/Uyarlayan: Murat Tuncer, Durmuş Aslan


Yıl: 2023


Kaynak Adı: Development of the Early Childhood Cognitive Perspective Taking Test (EBAT): A Validity and Reliability Study


Dergi: International Online Journal of Educational Sciences (IOJES)


Cilt: 15


Sayı: 5


Sayfa Aralığı: 1035-1054


DOI: https://doi.org/10.15345/iojes.2023.05.010


Sorumlu Yazar: Murat Tuncer


İletişim: murattuncer62@gmail.com


Ölçülen Özellikler: 5-6 yaş grubu çocukların bilişsel bakış açısı alma becerileri


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Test tek faktörlü olup 15 madde ve her maddeye ilişkin 4 adet resim olmak üzere 60 resimden oluşmaktadır. Her maddede yer alan dört resim bir hikâye örüntüsü şeklinde kurgulanmıştır.


Kimlere Uygulanabilir: 5-6 Yaş Çocukları


Derecelendirme: 1-0 veri yapısı (1 puan = doğru yanıt, 0 puan = yanlış yanıt)


Ölçek Puanlaması: Test uygulanırken çocuğun verdiği her doğru yanıt için 1 (bir) puan, yanlış yanıt için ise 0 (sıfır) puan verilir. Testten alınabilecek en yüksek puan 15 (on beş), en düşük puan ise 0 (sıfır)'dır.


Geçerlik: Testin geçerliğinin sağlanması amacıyla ilk önce uzman görüşleri alınmış ve bu doğrultuda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Uzman görüşlerinin alınması sürecinde testten herhangi bir maddenin kapsam dışı bırakılması söz konusu olmamıştır. Bu işlemin ardından 146 çocuk üzerinde EBAT deneme uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için bu görüşmelerden elde edilen veriler yaş gruplarına (5 ve 6 yaş) göre kategorize edilmiş, görüşme kayıt formları ve ses kayıtları birebir eşleştirilerek verilerin doğruluğu teyit edilmiştir. Sonra, toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programına aktarılarak veri seti oluşturulmuştur. Testin geçerlik işlemleri için de SPSS yazılımı kullanılarak faktör analizi işlemleri yürütülmüştür. Faktör analizi (FA), birbiriyle ilişkili birçok değişkeni bir araya getirerek az sayıda kavramsal olarak anlamlı yeni değişkenler (faktörler, boyutlar) bulmayı, keşfetmeyi amaçlayan çok değişkenli bir istatistik olarak tanımlanabilir (Büyüköztürk, 2002). Bu nedenle 50 maddelik madde havuzunda gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda belirlenen 15 madde ile test geliştirme sürecinin tamamlanması sağlanmıştır. SPSS’te yapılan bu işlemlerin ardından, testin diğer bir geçerlik kanıtını oluşturan madde güçlüğü ve madde ayırt ediciliği analizleri için ise TAP (Test Analysis Program) kullanılmıştır. Verilerin analizleri her yaş grubu için TAP’te ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Testin ‘hatalardan arınıklık’ derecesini gösteren güvenirlik analizleri için veri yapısının 1-0 şeklinde olması nedeniyle Kuder Richardson-20 (KR-20) güvenirlik katsayısı kullanılmıştır.


Güvenirlik: Testin ‘hatalardan arınıklık’ derecesini gösteren güvenirlik analizleri için veri yapısının 1-0 şeklinde olması nedeniyle Kuder Richardson-20 (KR-20) güvenirlik katsayısı kullanılmış ve değeri .92 bulunmuştur. Bu sonuç geliştirilen ölçme aracının güvenirliğinin oldukça yüksek olduğu anlamına gelmektedir (Büyüköztürk, 2023; Ensari & Bayrak, 2023).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi