TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Hatayla ilişkili Utanç ve Suçluluk Duygusu Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Sarıçam, H., Akın, A. ve Çardak, M. (2012). Hatayla ilişkili Utanç ve Suçluluk Duygusu Ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Sivil Akademi, 235–247.


Geliştiren/Uyarlayan
Ahmet Akın, Hakan Sarıçam, Mehmet Çardak


Yıl
2012


Kaynak Adı
Hatayla İlişkili Utanç Ve Suçluluk Duygusu Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Sivil Akademi


Sayfa Aralığı
235-247


Link:
https://www.academia.edu/23721330/Hatayla_ili%C5%9Fkili_Utan%C3%A7_ve_Su%C3%A7luluk_Duygusu_%C3%96l%C3%A7e%C4%9Fi_T%C3%BCrk%C3%A7e_formunun_ge%C3%A7erlik_ve_g%C3%BCvenirlik_%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Hakan Sarıçam


İletişim
hakansaricam@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Hataya ilişkin bilinç, Öz duyarlılık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

10 madde


Kimlere Uygulanabilir
17-28 Yaş Arası Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 10 ile 50 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Çeviri Süreci

Bu çalışmanın amacı Wright ve Gudjonsson (2007) tarafından geliştirilen Hatayla İlişkili Utanç ve Suçluluk Duygusu Ölçeği’ni Türkçeye çevirerek Türk kültürüne uyarlamak ve ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini incelemektir.


Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliği için uygulanan doğrulayıcı faktör analizinde orijinal formla tutarlı olarak 10 maddeden oluştuğu ve utanç ve suçluluk şeklinde iki boyutta uyum verdiği görülmüştür (χ²=86.59, sd=28, RMSEA=.068, GFI=.94, CFI=.95, AGFI=.93 ve SRMR=.070). Ölçeğin faktör yükleri .36 ile .75 arasında sıralanmaktadır.


Güvenirlik

Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayıları ölçeğin bütünü için .80, utanç alt ölçeği için .78, suçluluk alt ölçeği için .70 olarak bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test korelasyon katsayısı ölçeğin utanç alt ölçeği için .80, suçluluk alt ölçeği için .78 olarak bulunmuştur. Ayrıca ölçeğin düzeltilmiş madde-toplam korelasyonlarının .29 ile .62 arasında sıralandığı görülmüştür. Bu sonuçlara göre ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi