TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Türk Futbolunda Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1210327


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kayhan, R. F., Bardakçı, S. ve Caz, Ç. (2020). Türk Futbolunda Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Yönelik Tutum Ölçeği geliştirilmesi. OPUS–Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 16(27), 571-596. https://doi.org/10.26466/opus.673635


Geliştiren/Uyarlayan: Çağdaş Caz, Recep Fatih Kayhan, Sait Bardakçı


Yıl: 2020


Kaynak Adı: Türk Futbolunda Video Yardımcı Hakem (VAR) Uygulamasına Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirilmesi


Dergi: OPUS–Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi


Cilt: 16


Sayı: 27


Sayfa Aralığı: 571-596


DOI: https://doi.org/10.26466/opus.673635


Sorumlu Yazar: Recep Fatih Kayhan


İletişim: fatihkayhan8@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: VAR sistemine yönelik tutum


Alt Boyutlar: Adaleti Sağlama, Bilgi Sahipliği, Devamlılık, Seyir Zevki


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

*VAR uygulaması, futbolun seyir zevkini düşürmektedir.

VAR sistemiyle birlikte futbolda tartışmalı pozisyon sayısı azalmıştır.

VAR sistemi geliştirilerek devam etmelidir.

*Kulüp yöneticileri VAR hakkında yeterince bilgi sahibi değildir.

Ölçeğe ait örnek maddeler. Ölçek 4 alt boyut ve 20 maddeden oluşmaktadır. Ölçekte * işaretli maddeler olumsuz anlam içerdiğinden puanlama yapılırken tersine kodlama yapılmalıdır.


Kimlere Uygulanabilir: Amatör veya Profesyonel Futbolcular, BESYO ve Spor Bilimleri Fakül, Futbol Maçı Seyircileri, Futbol Taraftarları, Futbola İlgi Duyan veya Futbol Maçlarını Takip Eden Bireyler, Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: Ölçek 7’li Likert tipindedir. Ölçekte yer alan maddeler, “7= Tamamen Katılıyorum”, “6= Katılıyorum”, “5= Kısmen Katılıyorum”, “4= Kararsızım”, “3= Pek Katılmıyorum”, “2= Katılmıyorum” ve “1= Kesinlikle Katılmıyorum” şeklinde puanlanmaktadır.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 7 ile 140 arasında (en düşük 7- en yüksek 140) değişmektedir. Ölçekte ters kodlanması gereken maddeler yer almaktadır. (*) işaretli maddeler olumsuz anlam içerdiği için puanlama yapılırken tersine kodlama yapılmalıdır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Video Yardımcı Hakem (VAR) ölçeği ile elde edilen verilerin değerlendirmesi yapılırken, alt boyut ve toplam ölçek puanı dikkate alınabilir. Bu hususta elde edilen ortalama puanlar değerlendirilmeye alınır. Ölçeğin alt boyut(ları) veya ölçeğin toplamından alınan ortalama puan yükseldikçe yani 7'ye yaklaştıkça o maddedeki önermeye katılım düzeyi yükselir, puan düştükçe yani 1'e yaklaştıkça o maddedeki önermeye katılım düzeyi düşer.


Geçerlik:

Ölçeğin madde havuzunun kapsam geçerliğinin incelemesi amacıyla uzman görüşüne sunulmuştur. Yapı geçerliğinin değerlendirilmesi için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizinin (DFA) yapılmıştır.


Güvenirlik:

Öçeğin güvenirliğinin test tekrar test uygulaması bağlamında değerlendirilmesi, Ölçeğin güvenirliğine ilişkin Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısının ve Spearman-Brown yarılama güvenirlik katsayısının hesaplanması yapılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi