TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.


Bildiri

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://www.saglikbilimlerikongresi.com.tr/uploads/kongre-kitabi.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 605 Cerrahi Tıp Bilimleri » 640 Hemşirelik » 643 Hemşirelik Esasları


Kaynak Türü: Bildiri


Kaynak/Referans:

Aydın Kahraman, H. (2023) Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi (Tez No. 813625) [Doktora tezi, Atatürk Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.

Aydın Kahraman, H. ve İpek Çoban G.(2023,24-25 Kasım). Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi [Bildiri sunumu]. 2.Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, Erzurum, Türkiye.


Geliştiren/Uyarlayan: Handan AYDIN KAHRAMAN, Gülay İpek Çoban


Yıl: 2023


Kaynak Adı: Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi


Şehir: Erzincan


Ülke: Türkiye


Ay: kasım


Sempozyum / Kongre Adı: II.Uluslararası Sağlık Bilimleri Ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi


Bildiri Türü: Sözlü sunum/Özet


Sorumlu Yazar: handan aydın kahraman


İletişim: haydin@erzincan.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Basınç Yarası Riski, tıbbi cihaza bağlı basınç yarası riski


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği 8 maddelik son haliyle “genel basınç yarası risk durumu, hastanın bilinç durumu, doku perfüzyonu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin basınç yaptığı riskli bölgedeki deri veya mukoza bütünlük durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin temas bölgesine sürtünme durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin hastanın vücudunun altında kalma durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin sabitlenmesinde basınç azaltıcı materyal kullanım durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerine maruziyet süresi” ilişkin maddeleri içermektedir.


Ölçek Türü: Klinisyen Değerlendirme


Kimlere Uygulanabilir: 18 yaş üstü erişkin


Ölçek Puanlaması: Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği analizler sonrası 8 madde olarak belirlenmiştir. Her bir ifade için farklı seçenekler vardır. Puan azaldıkça risk artmaktadır. TCBYRÖ’nin, toplam puanında 8-11 puan yüksek risk düzeyini, 13-20 puan orta risk düzeyini, 22-27 puan düşük risk düzeyini göstermektedir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 27 puan ve en düşük 8 puandır.


Ölçek Değerlendirmesi: Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinde uanlar arttıkça tıbbi cihaza bağlı basınç yarası riski düşmekte olup puan azaldıkça ise risk artmaktadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi