Takdir Etme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 175 Dini İnançlar, Maneviyat, Manevi Gelişim/Danışmanlık
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Göcen, G. (2012). Şükür ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişki üzerine bir alan araştırması (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
Geliştiren/Uyarlayan: Gülüşan Göcen
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Şükür ve psikolojik iyi olma arasındaki ilişki üzerine bir alan araştırması
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Ankara Üniversitesi
Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Şehir: Ankara
Ülke: Türkiye
İletişim: gul_ile_har@hotmail.com
Alt Boyutlar: Farkındalık, Kayıp-Sıkıntı, Kişilerarası İlişkiler, Kişisel Sosyal Karşılaştırma, Sahiptelik, Şükür, Yaşanan An
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
8 alt boyut 57 madde
Sahiptelik
Farkındalık
Günlük Hayatta Dini Yanlar
Yaşanan An
Kişisel Sosyal Karşılaştırma
Şükür
Kayıp-Sıkıntı
Kişilerarası İlişkiler
Kimlere Uygulanabilir: Farklı Kesimlerden İnsanlara
Derecelendirme: 7'li likert (1=bana hiç uygun değil uygun - 3=bana uygun)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 57 ile 285 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Öncelikle orijinal form her iki dili çok iyi bilen 10 İngilizce öğretmenine verilerek tercüme edilmiş ve tercümeler bir araya getirilerek yine İngilizce öğretmenlerinden oluşan 5 kişilik bir grupla beraber ele alınmıştır. Ortak bir metine yakın bir hale gelen maddeler 2 Türkçe Öğretmeni’nin de değerlendirmesi alınarak tekrar düzenlenmiştir. Bu tercümeler incelenerek geçici bir Türkçe form oluşturulmuştur. Daha sonra çok iyi düzeyde İngilizce bilen, alanda uzman bir psikiyatrist, bir psikolog, 3’ü alanında doktora, 1’i doçent ünvanına sahip, 4 din psikoloğu olmak üzere dört kişiye orjinal metin ile birlikte ve son oluşan geçici bir Türkçe form gönderilmiş uygun olup olmadıklarını değerlendirmeleri istenmiştir.
Geçerlik:
Elde edilen verilerin faktör çözümlemesine uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) ve Barlett testleri uygulanmıştır. KMO testi, seçilen “örneklem verilerinin” faktör çıkarmak için uygunluğunu belirlemekte, Barlett testi ise ki-kare istatistik değerini ve anlamlılık değerini vermektedir (bkz. H. Şencan, 2005: 384). KMO ve Barlett testlerinin sonuçlarının faktör analizi yapmaya imkan vermesi üzerine, ölçeğin temel bileşenleri tespit edilmiş, faktörlerin hesaplanmasında öz değerlerinden yararlanılmıştır.
Güvenirlik:
Ayrıca Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı ve - 134 - paralel eş değer test güvenirliği, madde-toplam korelasyonlarından elde edilen güvenirlilik analizleri de hesaplanmıştır. Maddelerin ayırtediciliğini incelemek için katılımcıların şükür ölçeklerinden aldıkları toplam puana göre % 27’lik alt ve üst gruplar oluşturulmuş, alt ve üst grupların madde bazındaki puanları t-testi ile karşılaştırılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Yazarlar: Adler, Faggles
Orijinal Ölçek Yıl: 2005
Orijinal Ölçek Geçerlik:
Yapılan faktör analizi sonuçlarına göre TŞÖ ve EŞÖ’nin faktör analizinin yorumlanabilir olduğuna da KMO ve Bartlett Testi sonuçlarına bakılarak karar verilmiştir.
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
Ölçeğin Cronbach alfa katsayısını ( .94); alt boyutlarının ise ( .84) ile ( .62) arasında değişen katsayılar olduğunu tespit etmiştir.