TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Politik Taktikler Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Erol, E. (2019). Politik taktikler ölçeği - Üniversite/fakülte versiyonunun geliştirilmesi (Development of political tatctics scale - University/faculty version). Turkish Studies Educational Sciences, 14(3), 531-563.


Geliştiren/Uyarlayan
Evrim EROL


Yıl
2019


Kaynak Adı
Politik Taktikler Ölçeği - Üniversite/Fakülte Versiyonunun Geliştirilmesi (Development of Political Tatctics Scale - University/Faculty Version)


Dergi
Turkish Studies


Cilt
14


Sayı
3


Sayfa Aralığı
531-563


Link:
http://turkishstudies.net/educationalsciences?mod=makale_tr_ozet&makale_id=22646


Dosyalar

Makale
PDF

Ölçek Formu
Word


DOI
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies


Sorumlu Yazar
Evrim EROL


İletişim
evrim.erol@dpu.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Politik Taktik


Kimlere Uygulanabilir
Akademisyenler


Derecelendirme
5'li Likert 1= tamamen katılmıyorum – 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Ölçekteki ifadeler akademisyenin çalıştığı bölümü baz alarak örneklendirilen duruma yönelik algısını bir başka ifade ile katılma derecesini ölçmek için kullanılmaktadır. Ölçekten toplam puan alınmakla beraber boyutlarında ayrı ayrı toplam puanları alınabilir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 105, en düşük puan 21 iken; boyutlar için alınabilecek en yüksek puan 15, en düşük puan 3’tür.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekten alınan toplam puanın yükselmesi politik taktiklerin örgüt için varlığının netliğini dolayısıyla da örgütün politikleştiğini göstermektedir. Herhangi bir boyuttan alınan toplam puanın yükselmesi ise o boyuttaki ifadelere akademisyenlerin daha fazla katıldığını bu da söz konusu ifadelerin örgüt için normlaştığını veya sıklıkla uygulandığını göstermektedir. Ölçeği kullanacak bir araştırmacı ölçekten toplam puan alarak X üniversitesi/fakültesinde politik taktiklerin varlığı hakkında yorumda bulunabilecektir. Hesaplama ve yorumlama kolaylığı sağlaması açısından toplam puana yönelik değerlendirme için üç aşamalı bir formülasyon belirlenmiştir: Birinci aşamada ölçekten alınabilecek en düşük (21) ve en yüksek puan (105) hesaplanır. İkinci aşamada en yüksek puandan en düşük puan çıkarılıp (105-21) düşük/çekingen, normal ve yüksek/baskın durumları bölgelere ayırmak için fark üç eşit parçaya ayrılır (84/3). Üçüncü aşamada bölüm, en küçük puan başlangıç, en yüksek puan da bitiş noktası kabul edilerek sıralı bir şekilde üç defa eklenir (21+28), (49+28), (77+28) böylece düşük/çekingen, normal ve yüksek/baskın bölgeler belirlenir.


Geçerlik

Bu çalışmada elde edilen ölçümlerin kapsam geçerliği Lawshe analizi ile, yapı geçerliği AFA ve DFA ile, yakınsama geçerliliği CR, alfa, AVE değerleri ve DFA’dan elde edilen faktör yükleri ile, ayrışma geçerliği ise MSV ve ASV değerleri ile DFA’dan elde edilen faktörler arası korelasyon katsayıları kullanılarak incelenmiştir.


Güvenirlik

Bu çalışmada DFA’dan elde edilen değerler üzerinden önce ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach Alfa katsayısı ile, yapı güvenilirliği birleşik/kompozit güvenilirlik (CR) ile incelenmiş ardından madde analizleri yapılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi