Ortaokul Matematik Okuryazarlık Öz Yeterlik Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
Link: https://dergipark.org.tr/tr/pub/cuefd/issue/44511/415291
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Baypınar, K. ve Tarım, K . (2019). The development of Mathematical Literacy Self-Efficacy Scale for Middle School: A reliability and validity study. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 48 (1) , 878-909. DOI: 10.14812/cufej.415291
Geliştiren/Uyarlayan: Kamuran Tarım, Kemal Baypınar
Yıl: 2019
Kaynak Adı: The development of Mathematical Literacy Self-Efficacy Scale for middle school: A reliability and validity study
Dergi: Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 48
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 878-909
DOI: 10.14812/cufej.415291
Sorumlu Yazar: Kemal Baypınar
İletişim: kemalbaypinar@gmail.com
Ölçülen Özellikler: matematik okuryazarlığı öz-yeterlik
Alt Boyutlar: Bilimsel Modelleme, Kişisel Deneyim, Matematiksel Beceri, Sosyal Bağlam
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Baypınar ve Tarım tarafından geliştirilen bu ölçek, kişinin matematik okuryazarlığı hakkındaki öz yeterlik algılarını değerlendirmede kullanılan bir ölçme aracıdır. 6’sı olumsuz olmak üzere, 30 maddelik 5’li likert tipi bir envanter olarak geliştirilen ölçek, Matematiksel Beceri, Kişisel Deneyim, Bilimsel Modelleme ve Sosyal Bağlam olmak üzere dört boyuttan oluşmaktadır. Ölçekte yer alan maddelerin seçenekleri “Tamamen Katılıyorum” seçeneğinden başlayarak “Hiç katılmıyorum” seçeneğine doğru sıralanmıştır. Örnek maddeler aşağıdaki şekildedir;
-Verilen bir ifadeyi matematiksel dili kullanarak açıklayabilirim.
-Günlük yaşantımdaki bir olayı veya durumu test ederken örüntü, tablo ya da grafik gibi matematiksel model kurabilirim.
-Problem çözerken yanlış yapıyorum duygusu taşırım.
-Günlük yaşantımda matematiğe ihtiyaç duymayacağıma inanırım.
-Karşılaştığım grafikleri okumakta zorlanmam.
-Bilgiye dayalı kararlar verirken verilen bilgileri analiz edebilirim.
Kimlere Uygulanabilir: 10-14 Yaş arası Ortaokul Öğrencileri
Derecelendirme: Olumlu Maddelerde 5= Tamamen Katılıyorum ─ 1=Hiç Katılıyorum şeklinde değerlendirme yapılırken olumsuz maddelerde 5=Hiç Katılmıyorum ─ 1=Tamamen katılıyorum şeklide değerlendirilmiştir.
Ölçek Puanlaması:
ölçek 6’sı olumsuz olmak üzere, 30 maddelik 5’li likert tipi bir envanter olarak geliştirilmiştir. Ölçeğin maddelerine verilecek en olumlu ifade 5 puan, en olumsuz ifade 1 puan olarak değerlendirilmektedir. Olumsuz maddelerin değerlendirilmesinde ise en olumlu ifade 1 puan en olumsuz ifade 5 puan olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda teorik olarak ölçekten alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan ise 30’dur. Ölçekten görece alınan yüksek puan katılımcının matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısının yüksek olduğunu göstermektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Teorik olarak ölçekten alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan ise 30’dur. Ölçekten görece alınan yüksek puan katılımcının matematik okuryazarlığı öz yeterlik algısının yüksek olduğunu göstermektedir.
Geçerlik:
Baypınar ve Tarım tarafından gerçekleştirilen açımlayıcı faktör analizi sonucunda faktör yüklerinin yeterince yüksek, açıklanan varyans oranının %48,34 olduğu, doğrulayıcı faktör analizi neticesinde ise iyi bir uyum gösterdiği bulunmuştur.
Güvenirlik:
Baypınar ve Tarım tarafından gerçekleştirilen güvenirlik analizi neticesinde ölçeğin cronbach alfa iç tutarlık katsayısının .925 olduğu, madde-toplam puan korelasyonlarının ise .35 ile .68 arasında değiştiği, bununla birlikte alt ve üst grup arasındaki ayırt edicilik gücünün yüksek ise olduğu görülmüştür.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr