Morse Düşme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/egehemsire/article/download/5000152204/5000137993
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Yılmaz-Demir, N. ve Seren-İntepeler, Ş. (2012). Morse Düşme Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması ve duyarlılık-seçicilik düzeyinin belirlenmesi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 28(1) ,57-71.
Geliştiren/Uyarlayan: Nurşah YILMAZ DEMİR, Şeyda SEREN İNTEPELER
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Morse Düşme Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması ve Duyarlılık-Seçicilik Düzeyinin Belirlenmesi
Dergi: Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Cilt: 28
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 57-71
Sorumlu Yazar: Nurşah Yılmaz Demir
Ölçülen Özellikler: KABG Ameliyatı, Taburcukluk
Alt Boyutlar: cilt bakımı, duruma ilişkin duygular, İlaçlar, tedavi ve komplikasyonlar, toplum ve izlem, yaşam aktiviteleri, Yaşam Kalitesi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
50 madde ve 7 alt boyut
İlaçlar
yaşam aktiviteleri
toplum ve izlem
duruma ilişkin duygular
tedavi ve komplikasyonlar
yaşam kalitesi
cilt bakımı
Kimlere Uygulanabilir: KABG ameliyatı geçiren hastalar
Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 50 ile 350 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.
Çeviri Süreci:
Uygulama ve İstatistiksel Değerlendirme Araştırmanın ilk aşamasında dil geçerliğine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Önce araştırmacı tarafından ölçeğin İngilizceden Türkçeye çevirisi yapılmıştır. Daha sonra her iki dili de iyi bilen aynı zamanda kronik hastalığı veya epilepsi hastalığı olan çocukları iyi tanıyan, çocuk sağlığı ve psikiyatri alanlarında uzman altı öğretim üyesine ölçeğin İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi yaptırılmıştır. Çeviriler sonucunda en uygun ifadeler seçilmiştir. “Çocuğun Hastalığına Yönelik Tutumu Ölçeği” uzmanların önerileri ile “Çocuğun Kendi Hastalığına Yönelik Tutumu Ölçeği” olarak Türkçeye uyarlanmıştır. Ölçeğin yeniden İngilizceye çevirisi iki dili çok iyi kullanabilen Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dilbilim Bölümü’nde görev yapan bir öğretim üyesine yaptırılmıştır. Elde edilen çeviri Ölçeğin yazarına e-posta yoluyla iletilerek orijinaliyle çevirisi arasındaki ifade farklılıklarının sorun oluşturup oluşturmayacağı ve bu haliyle kullanılıp kullanılamayacağı danışılmıştır.
Geçerlik:
Ölçme aracındaki maddeler ya da alt boyut toplam puanları ile ölçek toplam puanları arasındaki anlamlı korelasyon katsayıları, iç tutarlık göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde oluşturulmuş bir ölçme aracının maddeleri çoğunlukla aynı yönde bir ayırım yapmış ise bu aracın yüksek iç tutarlığa sahip olduğunu göstermekte ve aracın yapı geçerliği için de kanıt olmaktadır (Tavşancıl, 2002). Alfa katsayısı 0.40’dan küçük ise ölçme aracı güvenilir değildir, 0.40-0.59 arası düşük güvenirlikte, 0.60-0.79 arası oldukça güvenilir, 0.80-1.00 arası ise yüksek derecede güvenilir olarak değerlendirilir (Akgül, 2005). Morse Düşme Ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanması çalışmasında iç tutarlılık güvenirliği için yapılan analizde Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ∝= .55 olarak bulunmuştur.
Güvenirlik:
Ölçeğin maddeleri madde toplam korelasyon yöntemi (Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı) ile irdelenmiş ve tek tek bütün maddelerin ölçeğin bütünü ile tutarlılığı belirlenmiştir. Güvenirlik katsayısı Cronbach Alfa hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirmesi ‘SPSS for Windows 11.5’ istatistiksel programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin istatistiksel anlamlılık durumu p değeri dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr