Menstrual Sıkıntı Ölçeği
Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.
Link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/4058393
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 660 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Contarlı, N., & Özmen, T. (2025). Turkish adaptation, balidity, and reliability study of the Menstrual Distress Questionnaire. Unika Sağlık Bilimleri Dergisi, 5(1), 31-41.
Geliştiren/Uyarlayan: Nurcan Contarlı, Tarık Özmen
Yıl: 2025
Kaynak Adı: Menstrual Sıkıntı Ölçeği’nin Türkçe Adaptasyonu, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Unika Sağlık Bilimleri Dergisi
Cilt: 5
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 31-41
Sorumlu Yazar: Nurcan Contarlı
İletişim: nurcancontarli@karabuk.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Ağrının Etkileri, Kadın Sağlığı, menstruasyon etki, Menstrüasyon Semptom, Yaşam Kalitesini Etkileyen Faktörler
Alt Boyutlar: Menstrual Semptomlar, Menstrual Semptomların Sıkıntısı, Menstruasyon Özgüllük İndeksi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Ölçek 25 maddeden oluşmaktadır.
1. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde alt karın bölgenizde ağrınız oldu mu?
2. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde idrar yaparken ağrınız oldu mu?
3. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde bağırsak hareketlerinizde ağrınız oldu mu?
4. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde kas/kemik/eklem ağrınız oldu mu?
5. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde şişkinlik hissettiniz mi veya göğüslerinizde hassasiyet oldu mu?
...
24. Genel olarak, son bir yılda adet olduğunuz günlerde kendinizi duygusal olarak dengesiz hissettiniz mi (dalgalı ruh hali, bir ruh halinden diğerine hızlı geçiş...)?
25. Son 1 yıl içinde cinsel ilişkiye girdiniz mi?
Ölçek Türü: Öz Bildirim
Kimlere Uygulanabilir: 15-49 yaş arası doğurganlık çağındaki kadınlar, adet gören dismenore yaşamayan kadınlar, Türk kadınları
Derecelendirme: Likert Derecelendirme
Ölçek Puanlaması: Her bir semptom 4 farklı alt kategoride puanlanmaktadır. A alt kategorisinde, semptomların sıklığı özellikle adet günleri sırasında belirlenmektedir. Puanlama için Likert ölçeği kullanılmakta olup, puanlar şu şekildedir: 0 puan, semptomun hiçbir adet döngüsünde görülmediğini; 1 puan, semptomun adet döngülerinin %50’sinden daha azında görüldüğünü; 2 puan ise semptomun adet döngülerinin %50’sinden fazlasında görüldüğünü ifade eder. Semptomla ilişkili sıkıntı, B (menstrüasyon sırasında sıkıntı), C (premenstrüel faz sıkıntısı) ve D (intermenstrüel faz sıkıntısı) alt kategorilerinde değerlendirilmektedir. Her bir madde, 0 “hiç sıkıntı yok (veya semptom hiç görülmedi)” ile 3 “şiddetli sıkıntı” arasında değişen 4 puanlık Likert ölçeği ile puanlanmaktadır. MEDI-Q Genel Skoru ve MEDI-Q’nun alt ölçekleri (MS, MSD ve MESI) için ayrıntılı puanlama sistemi Ek Materyallerde sunulmuştur.
Ölçek Değerlendirmesi: Soru-cevap
Çeviri Süreci: 10 sağlık profesyoneli tarafından çeviri kontrolü yapılmıştır.
Geçerlik: MEDI-Q Toplam, MEDI-Q MS Toplam, MEDI-Q MSD, MEDI-Q MESI, MSQ Toplam, Olumsuz Etkiler/Somatik Yakınmalar, Ağrı Semptomları ve Baş Etme Yöntemleri puanları arasındaki korelasyon analiz sonuçlarına göre; MSQ Toplam ile MEDI-Q Toplam arasında orta düzeyde pozitif korelasyon (r=0.51; p<0.001), MSQ Toplam ile MEDI-Q MS Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.44; p<0.001), MSQ Toplam ile MEDI-Q MSD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.45; p<0.001), MSQ Toplam ile MEDI-Q MESI arasında çok zayıf düzeyde negatif korelasyon (r=-0.09; p=0.015) bulunmuştur.
Ayrıca, Olumsuz Etkiler/Somatik Yakınmalar ile MEDI-Q Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.47; p<0.001), Olumsuz Etkiler/Somatik Yakınmalar ile MEDI-Q MS Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.40; p<0.001), Olumsuz Etkiler/Somatik Yakınmalar ile MEDI-Q MSD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.39; p<0.001), Olumsuz Etkiler/Somatik Yakınmalar ile MEDI-Q MESI arasında çok zayıf düzeyde negatif korelasyon (r=-0.16; p<0.001) saptanmıştır.
Ağrı Semptomları ile MEDI-Q Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.42; p<0.001), Ağrı Semptomları ile MEDI-Q MS Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.37; p<0.001), Ağrı Semptomları ile MEDI-Q MSD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.42; p<0.001) bulunmuştur.
Baş Etme Yöntemleri ile MEDI-Q Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.41; p<0.001), Baş Etme Yöntemleri ile MEDI-Q MS Toplam arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.34; p<0.001), Baş Etme Yöntemleri ile MEDI-Q MSD arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon (r=0.36; p<0.001) belirlenmiştir.
Bu bulgular doğrultusunda, MEDI-Q ölçeğinin ölçüt geçerliliğine sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Güvenirlik: Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach’s Alpha katsayısı kullanılarak değerlendirilmiştir.
MEDI-Q’nun A, B, C ve D bölümleri yüksek iç tutarlılık göstermiştir (Cronbach’s=0.89–0.93)
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Menstrual Distress Questionnaire
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Vannuccini, S., Rossi, E., Cassioli, E., Cirone, D., Castellini, G., Ricca, V., & Petraglia, F. (2021). Menstrual Distress Questionnaire (MEDI-Q): a new tool to assess menstruation-related distress. Reproductive biomedicine online, 43(6), 1107-1116.
Orijinal Ölçek Yazarlar: Donatello Cirone, Eleonora Rossi, Felice Petraglia, Giovanni Castellini, Silvia Vannuccini, Valdo Ricca
Orijinal Ölçek Yıl: 2021
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Menstrual Distress Questionnaire (MEDI-Q): a new tool to assess menstruation-related distress
Orijinal Ölçek DOI: https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2021.08.029
Orijinal Ölçek Dergi: Reproductive BioMedicine Online
Orijinal Ölçek Cilt: 43
Orijinal Ölçek Sayı: 6
Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 1107-1116
Orijinal Ölçek Geçerlik: The Intraclass Correlation Coefficient computed for MEDI-Q Total Score over the two measurements taken 7 days apart was 0.95 (95% CI 0.90 to 0.98), showing a good test–retest reliability. The questionnaire also had a high level of internal consistency, as determined by a Cronbach's alpha of 0.85.
Orijinal Ölçek Güvenirlik: This scale showed good psychometric properties (Cronbach's alpha for all psychopathological dimensions ranged from 0.71 to 0.85; test–retest reliability for GSI = 0.90).