TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematik İle İlgili Düşünceler Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://higheredu-sci.beun.edu.tr/pdf/pdf_HIG_1865.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Katrancı Y., (2019). Matematik İle İlgili Düşünceler Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi,9(1), 78- 89.


Geliştiren/Uyarlayan: Yasemin Katrancı


Yıl: 2019


Kaynak Adı: Matematik İle İlgili Düşünceler Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Yükseköğretim ve Bilim Dergisi


Cilt: 9


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 78-89


DOI: https://dx.doi.org/10.5961/jhes.2019.311


Sorumlu Yazar: Yasemin Katrancı


İletişim: yasemin.katranci@kocaeli.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Matematik ile İlgili Düşünceler


Alt Boyutlar: Değer, Hoşlanma, İlgi, İlgi ve Sevgi, Matematiğin Değeri, Motivasyon, Öz-güven, Zevk


Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 215 en düşük puan ise 43'tür.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınacak puanın yüksekliği matematik ile ilgili düşüncelerdeki olumluluğu ifade etmektedir. Örneğin, ölçekten 150 alan bir öğrencinin matematik ile ilgili düşünceleri, 120 alan öğrenciye göre daha pozitiftir şeklinde yorumlanmaktadır.


Geçerlik:

Madde analizlerine göre ise ölçekte yer alan maddelerin ayırt edicilikleri ve geçerlikleri ortaya konulmuştur. Ölçeğin alt faktörleri ile alt faktörlerinde kendi aralarındaki korelasyonları incelenmiştir. Olumlu düşünceler alt faktörü ile ölçek arasındaki korelasyon katsayısı 0.896, olumsuz düşünceler alt faktörü ile ölçek arasındaki korelasyon katsayısı ise 0.733 olarak elde edilmiştir. Büyüköztürk (2012), korelasyon katsayısının 0.70 ile 1.00 arasında olmasını yüksek düzeyde bir ilişki olarak ifade etmektedir. Bu bağlamda ölçek ile alt faktörleri arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu, ölçek alt faktörlerinin ölçeği yansıttığı ortaya çıkmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin faktör yapısının ortaya konulması amacıyla AFA, ortaya konulan yapının sınanması amacıyla da DFA yapılmıştır. Madde analizleri gerçekleştirilerek maddelerin ayırt edicilik ve geçerlik düzeyleri ortaya konulmuştur. Cronbach alfa güvenirliği hesaplanarak ölçeğin ve alt faktörlerin iç tutarlılıkları belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan analizde bağımsız örneklemler t-testi, sınıf seviyesi değişkenine göre yapılan analizde ise One-Way ANOVA istatistiği kullanılmıştır. t-testi sonrasında belirlenen farka yönelik etki büyüklüğü ise Eta-kare değeri ile belirlenmiştir. Bu değerin 1 ile 0 arasında değiştiği ifade edilmekte olup (Pallant, 2007), yorumlanmasında “0.138=büyük, 0.06=orta ve 0.01=düşük” değerleri dikkate alınmaktadır (Cohen, 1988; akt. Kilmen, 2015). ANOVA testi sonucu etki büyüklüğü ise gruplar arası kareler toplamının toplam kareler toplamına oranından elde edilmektedir ve değerlendirme yukarıda ifade edilen kriterlere göre yapılmaktadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi