TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Ulaş, Ö. ve Yıldırım, İ. (2016). Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği’nin geliştirilmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 6(45), 77-90.


Geliştiren/Uyarlayan
İbrahim Yıldırım, Özlem Ulaş


Yıl
2016


Kaynak Adı
Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği’nin geliştirilmesi


Dergi
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi


Cilt
6


Sayı
45


Sayfa Aralığı
77-90


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Özlem Ulaş


İletişim
ozlem_ulass@hacettepe.edu.tr


Alt Boyutlar
İş/Meslek Bilgisi, Kariyer Planı Oluşturma Yolları, Kariyer Tercihi, Kendini Tanıma, Mesleki Konuları Takip Etme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

5 alt boyut ve 45 madde
İş/Meslek Bilgisi (11 m)
Kendini Tanıma (10 m)
Kariyer Tercihi (6 m)
Kariyer Planı Oluşturma Yolları (14 m)
Mesleki Konuları Takip Etme (4 m)


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1= hiç yeterli değilim - 5= oldukça yeterliyim)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek toplam puan 45 ile 225; İş/Meslek Bilgisi boyutu için alınabilecek toplam puan 11-55, Kendini Tanıma boyutu için 10-50; Kariyer Tercihi boyutu için 6-30, Kariyer Planı Oluşturma Yolları boyutu için 14-70, Mesleki Konuları Takip boyutu için 4-20 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekten elde edilen yüksek puan, üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinliği düzeylerinin yüksek olduğunu dolayısıyla kariyer kararları vermede kendilerini yetkin gördüklerini göstermektedir.


Geçerlik

Ölçeğin geçerliğini incelemek amacıyla bu beş faktörlü yapı üzerinde doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. DFA, ikinci çalışma grubunda yer alan 424 üniversite öğrencisinden elde edilen farklı bir veri seti üzerinde yapılmıştır. KVYÖ’nin beş boyutlu yapısına ilişkin genel uyum katsayıları χ2931=2770.62; p=0.00; χ²/sd = 2,98;NFI= .97; CFI = .98; SRMR= 0.062 ve RMSEA= 0,068 olarak bulunmuştur. Bir sonraki aşamada ise yapılan analizlerin ardından bu beş boyutlu yapının kariyer kararı verme yetkinliği olarak tanımlanan ilgili yapının bileşenleri olup olmadığını test etmek için ikinci düzey doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. 45 madde, beş alt boyut ve bir üst boyut ile temsil edilen modelin genel uyum katsayıları χ2936=2876.48; p=0.00; χ²/sd = 3,07;NFI= 0.97; CFI = 0.98; SRMR=0.065 ve RMSEA= 0.070’dir. Buradan hareketle KVYÖ’nin yapı geçerliği için yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarının, ölçeğin beş faktörlü olduğuna ilişkin açımlayıcı faktör analizi sonuçlarını desteklediği söylenebilir.


Güvenirlik

Ölçeğin güvenirliği iki yolla hesaplanmıştır. İlk olarak, ölçeğin tümü için Cronbach Alpha= .97 bulunmuştur. İkinci olarak iki yarı test güvenirliği incelenmiş ve ölçeğin tümü için rxx = .95 olarak hesaplanmıştır. Boyutları için de güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır ve sırasıyla ise, iş/meslek bilgisi boyutu için Cronbach Alpha= .91, rxx=.88; kendini tanıma boyutu için Cronbach Alpha= .87, rxx=.79; kariyer tercihi boyutu için Cronbach Alpha= .85, rxx=.78; kariyer planı oluşturma boyutu için Cronbach Alpha= .93, rxx=.86 ve mesleki konuları takip boyutu için Cronbach Alpha= .81, rxx=.74 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi