TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Eleştirel Okuma Öz Yeterlik Algı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.turkishstudies.net/Makaleler/1649115997_68KarabayAy%C5%9Feg%C3%BCl-arm-1107-1122.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 378 Türkçe Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Karabay, A. (2013). Eleştirel Okuma Öz Yeterlik Algı Ölçeği'nin Geliştirilmesi. Electronic Turkish Studies, 8(13), 1107-1122.


Geliştiren/Uyarlayan: Ayşegül Karabay


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Eleştirel Okuma Öz Yeterlik Algı Ölçeği'nin Geliştirilmesi


Dergi: Turkish Studies


Cilt: 8


Sayı: 13


Sayfa Aralığı: 1107-1122


Sorumlu Yazar: Ayşegül Karabay


İletişim: askarabay@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Eleştirel Okuma, Öz-Yeterlik Algısı


Alt Boyutlar: Araştırma-inceleme, Değerlendirme, Görsel


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 Alt Boyut ve 41 Madde
Değerlendirme (27 m):Okuduğum metin hakkında arkadaşlarımla tartışabilirim.
Araştırma-inceleme (11 m): Okuma metnindeki yargıların, gerçeğe dayanan ispatlanabilir doğrular ya da kişisel kanıtlar olduğunu anlayabilirim.
Görsel (3 m): Herhangi bir metni okuduktan sonra, bu metnin daha farklı nasıl yazılabileceğini düşünürüm.


Kimlere Uygulanabilir: Öğretmen Adayları, Öğretmenler


Derecelendirme: 5'li likert (1=Hiçbir zaman - 5=Her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Bu ölçekten alınabilecek en yüksek puan 290, en düşük puan ise 58’dir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu ölçekten alınabilecek en yüksek puan 290, en düşük puan ise 58’dir. Puanın yüksekliği eleştirel okumaya yönelik öz-yeterliğin yüksek olduğunu, puanın düşüklüğü ise eleştirel okumaya yönelik öz-yeterliğin düşük olduğunu ifade etmektedir.


Geçerlik:

1.1. Ölçeğin Yapısı: Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA)
Açımlayıcı faktör analizinden önce, örneklem büyüklüğünün faktörleşmeye uygunluğunu test etmek amacıyla Kaiser- Meyer-Olkin (KMO) testi uygulanmıştır. Analiz sonucunda KMO değerinin .91 olduğu belirlenmiştir. Bu bulgu doğrultusunda, örneklem büyüklüğünün faktör analizi yapmak için “mükemmel derecede yeterli” olduğu sonucuna ulaşılmıştır (ġencan, 2005 ve Tavşancıl, 2005). Ayrıca Bartlett küresellik testi değeri 8154.958’dir. Batlett testi sonuçları incelendiğinde, elde edilen ki-kare (Χ² (1653)= 8154.958; p< .01) değerinin .01 düzeyinde anlamlı olduğu görülmüştür. Bu sonuca dayanarak verilerin faktörleşebileceği kabul edilmiştir (Tavşanlı, 2005).
Eleştirel Okuma Öz-yeterlik Algı Ölçeği'nin faktör desenini ortaya koymak amacıyla faktörleştirme yöntemi olarak temel bileşenler analizi, yorumlamada açıklık ve anlamlılık sağlamak amacıyla da dik döndürme yöntemlerinden maksimum değişkenlik (varimax) tekniği seçilmiştir. Analiz sonucunda, 58 madde için özdeğeri 1’in üzerinde olan üç bileşen olduğu görülmüştür. Üç faktör için yapılan analizde; a) birinci faktörün % 21.419, b) ikinci faktörün % 5.786, c) üçüncü faktörün % 3.584 oranında ortak varyansa katkı yaptığı görülmüştür. Belirlenen üç faktörün toplam varyansa yaptıkları katkı ise % 30.785’tir. Analiz sonucunda elde edilen faktör deseni, maddelerin faktör yük değerleri ve ortak varyansları Tablo 1’de verilmiştir.


Güvenirlik:

2.1. İç Tutarlılık Düzeyi
Eleştirel Okuma Öz Yeterlik Algı Ölçeğin’den elde edilen puanların güvenirlik düzeyini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik analizleri yapılmıştır. Ölçeğin 41 maddelik son hali için Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı .91'dir. Alt ölçeklere ilişkin güvenirlik katsayıları Tablo 7’de verilmiştir. Tablo 7 incelendiğinde güvenirliğe ilişkin katsayılar .69 ile 91 arasında değiştiği görülmektedir. Bu değerler ölçeğin güvenilir olduğunu göstermektedir (Kayış, 2009).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi