Ego Fonksiyonlar Değerlendirme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Çevik, Y. (2013). Ego Fonksiyonları Değerlendirme Ölçeği'nin Türkiye koşullarına uygun geçerlik, güvenirlik çalışması (Doktora tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
Geliştiren/Uyarlayan: Yadigar Çevik
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Ego Fonksiyonları Değerlendirme Ölçeği'nin Türkiye koşullarına uygun geçerlik, güvenirlik çalışması
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Marmara Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Yadigar Çevik
İletişim: ycevik@munzur.edu.tr
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
90 maddeden oluşmaktadır.
Derecelendirme: “Herzaman”, “Çoğuzaman“, “Bazen” ve “Hiçbirzaman”
Ölçek Puanlaması:
Ölçekte dörtlü dereceleme sistemi kullanılmıştır. Ölçekteki her bir maddeyi okuyan bireyler; bu maddeye “Herzaman”, “Çoğuzaman“, “Bazen” ve “Hiçbirzaman” olarak cevaplarından birini vermektedirler. Ölçek puanlama sistemine göre “Herzaman” cevabını verenler o maddeden “3”, “Çoğuzaman” cevabını verenler o maddeden “2”, “Bazen” yanıtını verenler “1” ve “ Hiçbirzaman” yanıtını verenler “0” puan almaktadırlar. Daha sonra her bir ego fonksiyonunun toplam puanı bulunmaktadır. Bu sistemde; alt boyuttan en yüksek alınan puan “100”, en düşük puan ise “0” olarak kabul
edilmektedir.
Geçerlik:
EFA’nın yapı geçerliğini saptamak üzere; EFA Şizofren ve Normal Çalışma Grup’a ayrı ayrı uygulanarak, iki grubun EFA puan ortalamaları arasındaki farklılık araştırılmıştır. İstatistik analizler sonucunda Normal Çalışma Grubu lehine anlamlı farklılığın çıkması EFA’nın yapı geçerliğini ispatlayacaktır.
Güvenirlik:
Ölçeğin iç tutarlılık katsayılarının şizofreni grubunda Cronbach alfa .919 ile .743 arasında değişirken normal grupta .820 ile .641 arasında değişmiştir. Test-tekrar test güvenirlik katsayıları ise şizofreni grubunda .815 ile .503 arasında değişirken normal grupta ise .768 ile .510 arasında değişim göstermiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr