TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

D Vitamini Sağlık İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. Araştırmanının başlangıcında araştırmanın amacı ile bir bilginin sorumlu yazara e-posta gönderilmesi yeterlidir.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2936150


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 606 Halk Sağlığı » 640 Hemşirelik » 644 Halk Sağlığı Hemşireliği


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kolaç N.( 2024)  A scale development study: The Vitamin D Health Belief Scale according to the -health belief model. Clinical and Experimental Health Sciences,  14: 154-162. https://doi.org/10.33808/clinexphealthsci.1247019


Geliştiren/Uyarlayan: Nurcan Kolaç


Yıl: 2024


Kaynak Adı: A Scale Development Study: The Vitamin D Health Belief Scale According to The Health Belief Model


Dergi: Clinical and Experimental Health Sciences


Cilt: 14


Sayfa Aralığı: 154-162


DOI: DOI: 10.33808/clinexphealthsci.1247019


Sorumlu Yazar: Nurcan Kolaç


İletişim: nkolac@marmara.edu.tr


Ölçülen Özellikler: 18 yaş üstü bireyler, D vitamini


Alt Boyutlar: 1. Algılanan Duyarlılık Algısı, 2. Önemseme (Ciddiyet Algısı):, 3. Sağlık Motivasyonu, 4. Algılanan Yararlar:, 5. Algılanan Engelleri, 6. Öz etkililik:


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: D Vitamini Sağlık İnanç Ölçeği yetişkin kadınlarda Sağlık İnanç Modeline göre D Vitamini Sağlık İnançlarını ölçmeye ve aracın psikometrik özelliklerini saptamak amacıyla metodolojik olarak geliştirilmiş öz bildirim ölçeğidir. Toplam 31 maddeden oluşan ölçeğin; algılanan duyarlılık, önemseme (ciddiyet algısı) algılanan yarar, algılanan engel, sağlık motivasyonu ve öz etkililik olmak üzere 6 alt boyutu bulunmaktadır. Bu boyutlar aşağıdaki gibidir.
1. Algılanan Duyarlılık Algısı: Bireyin D vitamini ile algıladığı riski; 1-.5maddeleri içerir.
2. Önemseme (Ciddiyet Algısı): Bireyin D vitamini eksikliği riskine bağlı olarak, fiziksel sağlığı ile ilişkili zararlı sonuçları içeren algıladığı tehdidi belirler; 6-12. maddeleri içerir.
3. Sağlık Motivasyonu: D vitamini eksikliğini önlemek davranışları ile meşgul olmada farklı şekillerde istekliliği belirler, 13-16. maddeleri içerir.
4. Algılanan Yararlar: D vitamini eksikliğini önlemek için D vitamini ile ilgili algılanan faydaları belirler; 17-21. maddeleri içerir.
5. Algılanan Engelleri: D vitamini eksikliğini önlemek için D vitamini koruyucu sağlık davranışlarında bireysel ve toplumsal düzeyde engellerin algılanmasıdır. 22-26. maddeleri içerir.
6. Öz etkililik: D vitamini eksikliğini önlemek için önleyici davranışlarda istekliliği belirler; 27-31 maddeleri içerir.


Derecelendirme: DVSİÖ beşli likert tipte olup her bir madde için; ‘‘Hiç katılmıyorum yanıtı için 1, ‘‘Katılmıyorum’’ yanıtı için 2, ‘‘Kararsızım’’ yanıtı için 3, ‘‘Katılıyorum’’ yanıtı için 4 ve ‘‘Çok Katılıyorum’’ yanıtı için 5 puan verilir. Ölçeğin toplam puanı D vitamini Sağlık İnancı puanını verir. DVSİÖ 1’den 31’ye kadar olan maddeler için en düşük 31, en yüksek 155 puan alınır.


Ölçek Puanlaması: Ölçeğin toplam puanı D vitamini Sağlık İnancı puanını verir. DVSİÖ 1’den 31’ye kadar olan maddeler için en düşük 31, en yüksek 155 puan alınır.


Ölçek Değerlendirmesi: Her bir alt boyut farklı maddelerden oluşmaktadır. Algılanan duyarlılık için 5 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 25’dir.Önemseme alt boyutu 7 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 35’dir.Sağlık motivasyonu 5 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 25’dir. Algılanan yarar için 5 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 25’dir.Algılanan engel alt boyutu 5 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 25’dir. Öz-etkililik alt boyutu 4 maddeden oluştuğu için en düşük 5 ve en yüksek 20 ‘dir.
Güvenilirlik-geçerlilik çalışması sonucunda “D vitamini Sağlık İnanç Ölçeği” Cronbach’s Alpha katsayısı Ölçeğin genel güvenirliği Alpha=0.884 olarak hesaplanmıştır. Faktör analizi sonucunda değişkenler toplam açıklanan varyansı %58.22 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi