TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çatışma Alanları İndeksi

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Karacan-Özdemir, N., Erten-Tatlı, C., Özbay, Y., Akbaş, U., Hatipoğlu-Sümer, Z., Akçabozan-Kayabol, N. B., Çağ, P., Aydın, G., Eker-Durmuş, E. (2023). Development of Marital Conflict Areas Index and the Conflict Styles Inventory: Reliability and validity studies. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar – Current Approaches in Psychiatry, 1 (5), 74-86. Doi: 10.18863/pgy.1219673


Geliştiren/Uyarlayan
Ufuk Akbaş, Nurten Karacan Özdemir, Cemre Erten Tatlı, Yaşar Özbay, Zeynep Hatipoğlu Sümer, Nazlı Büşra Akçabozan Kayabol, Pınar Çağ, Gökçen Aydın, Esra Eker Durmuş


Yıl
2023


Kaynak Adı
Development of Marital Conflict Areas Index and the Conflict Styles Inventory: Reliability and Validity Studies


Dergi
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar


Cilt
1


Sayı
5


Sayfa Aralığı
74-86


Link:
https://dergipark.org.tr/en/pub/pgy/issue/75876/1219673


DOI
10.18863/pgy.1219673


Sorumlu Yazar
Nurten KARACAN OZDEMIR


İletişim
nurtenkaracan@hacettepe.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Ailede Çatışma


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Tek boyutlu 15 maddeden oluşmaktadır. Örnek madde: İş ve çalışma hayatı, maddi konular, aile ile ilişkiler...


Ölçek Türü
Öz Bildirim


Kimlere Uygulanabilir
Evli Çiftler


Derecelendirme
Katılımcılardan son altı ayda bu alanlarda yaşadıkları çatışma sıklıklarını “1=Hiçbir zaman çatışma yaşamayız”, “5= Her zaman çatışma yaşarız” aralığında puanlamaları istenmektedir. 5'li Likert tipidir.


Ölçek Puanlaması
Katılımcılardan son altı ayda bu alanlarda yaşadıkları çatışma sıklıklarını “1=Hiçbir zaman çatışma yaşamayız”, “5= Her zaman çatışma yaşarız” aralığında puanlamaları istenmektedir. Buna göre, araçtan alınabilecek en düşük puan 15, en yüksek puan ise 75’tir.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik
ÇAİ’nin yapı geçerliğinin incelenmesinde temel bileşenler analizinden (TBA) yararlanılmıştır. ÇAİ maddelerine ait faktör yüklerinin ve madde – toplam korelasyonlarının sosyal bilimler için önerilen sınırların üzerinde olduğu görülmektedir.

Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmaları kapsamında ÇAİ’nin, İlişki Değerlendirme Ölçeği ile (r=-.72) ve ilişkiden duyulan memnuniyet düzeyi ile (r=-.67) kavramsal olarak kabul edilebilir ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir.


Güvenirlik
Cronbach α katsayısının .91 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi