Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 205 Kaygı Bozuklukları
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Diriöz, M. (2010). Ayrılma anksiyetesi için yapılandırılmış Klinik Görüşme, Çocukluk ve Yetişkinlik Ayrılma Anksiyetesi Ölçekleri'nin geçerlik ve güvenirliği (Yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Geliştiren/Uyarlayan: Meliha Diriöz
Yıl: 2010
Kaynak Adı: Ayrılma anksiyetesi için yapılandırılmış Klinik Görüşme, Çocukluk ve Yetişkinlik Ayrılma Anksiyetesi Ölçekleri'nin geçerlik ve güvenirliği
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İzmir
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Meliha Diriöz
İletişim: meliha.dirioz@deu.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri
Alt Boyutlar: Kaybetme Korkusu, Okul Fobisi, Yalnız Kalamama
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
8 madde ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır.
Kaybetme Korkusu: Hiç, bu kişiye kötü bir şey olacağından ve onu kaybedebileceğinizden endişe duydunuz mu? Örneğin; onunla tartışsaydınız, o kişi hastalansaydı, bir kazada ya da bir başka şekilde yaralansa ya da incinseydi çok fazla endişelenir miydiniz? Hiç, onun sizi terk edebileceğinden ya da ölebileceğinden dolayı çok fazla endişelendiniz mi?
Okul Fobisi: Evden ayrılmaktan korktuğunuz için ya da evde kalmak istediğiniz için dışarıya çıkmakla ilgili güçlük yaşadınız mı? Hiç evde kalabilmek için dışarı çıkmadığınız oldu mu? Ev dışı işlerinizi yapması için başka birine ihtiyaç duydunuz mu? Dışarı çıktığınızda yanınızda birinin olması gerekli midir?
Yalnız Kalamama: Sizin için yalnız kalmak, hatta bir odada tek başınıza kalmak bile çok zor mudur? Yalnız kalmamak için, hiç etraftaki birilerinin peşine takıldığınız oldu mu? Hiç, birileri çok “yapışkan”, “bağımlı” olduğunuzdan ya da sizin onu “boğduğunuzdan” şikâyet etti mi?
Kimlere Uygulanabilir: Yetişkinler
Derecelendirme: 4'lü likert (0=hiç - ?= hatırlamıyorum)
Çeviri Süreci:
Çalışmaya ilk önce iyi derecede İngilizce bilen üç akademik personel tarafından AAB-YKG; Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme, YAA; Yetişkin Ayrılm Anksiyetesi Anketi ve AABE; Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri Envanteri adları ile Türkçe’ye çevrilerek başlanmıştır. Türkçe metinler başka bir akademik personel tarafından tekrar İngilizce’ye çevrilerek özgün metinlerle karşılaştırılmıştır. Anlamları tam olarak karşılanmadığı düşünülen maddeler gözden geçirilerek Türkçe son biçimleri oluşturulmuştur.
Geçerlik:
Çalışmada tüm grup dahil edilerek hesaplanan AAB-YKG çocukluk KMO değeri 0.68, AAB-YKG yetişkinlik KMO değeri 0.70 olarak bulunmuştur. Barlett testi uygulanarak değişkenler arası korelasyon test edilir ve farklılık bulunursa veri setinin faktör analizi için uygun olduğuna karar verilir. Bu çalışmada da iki alt ölçek için p<0.001 olarak saptanmış ve istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur. Sonuçta veriler istatistiksel açıdan faktör analizine uygundur. AAB-YKG ölçeklerinin faktör yapısını belirlemek üzere, verilere “Kaiser normalizasyonu’’ ve "varimax dönüştürmesine’’ göre Temel Bileşenler Analizi (Principal Component Analysis) yapılmıştır. Faktörlerin elde edilmesinde özdeğer istatistiği (eigen value) 1’den büyük olan faktörler anlamlı kabul edilmiştir.
Güvenirlik:
AAB-YKG’nin iç tutarlılığı Cronbach Alfa güvenirlik analizi tekniğiyle hesaplanmıştır. Toplam 410 denekten elde edilen verilerle AAB-YKG’nin çocukluk alt bölümü için Cronbach Alfa değeri 0.57, yetişkinlik alt bölümü için Cronbach Alfa değeri 0.59 olarak saptanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr