TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Aile Üyeleri Tarafından Verilen Bakımı Değerlendirme Envanteri

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının atıf gösterilmesi ve bilimsel araştırmalarla sınırlı olmak kaydıyla kullanılmasına izin veriyorum/z/. İzin için ayrıca e-posta gönderilmesine gerek yoktur.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Cingil, D., & Gözüm, S. (2008). Yaşlı bireyler için ‘Aile Üyeleri Tarafından Verilen Bakımı Değerlendirme Envanteri’nin geçerlilik ve güvenirliliği. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi1(1), 5-18.


Geliştiren/Uyarlayan
Dilek Cingil, Sebahat Gözüm


Yıl
2008


Kaynak Adı
Yaşlı bireyler için ‘aile üyeleri tarafından verilen bakımı değerlendirme envanteri’nin geçerlilik ve güvenirliliği


Dergi
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi


Cilt
1


Sayı
1


Sayfa Aralığı
5-18


Link:
-


Dosyalar

Makale
PDF

Ölçek Formu
Word


Sorumlu Yazar
Dilek Cingil


İletişim
ddayanircingil@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Aile bakımı yeterliliği


Alt Boyutlar
Bakım verenin bakım alanla ilgili bilgi düzeyi, Bakım Verenin Kendisinden Bekledikleri, Bakım Verme Kaynakları, Bakım vermede yaşanan güçlükler


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Alt Boyutlar Madde Sayısı Alınabilecek Minimum-Maksimum Puanlar
I.Bakım Verenin Bakım Verdiği Bireyle İlgili Bilgi Düzeyi 7 7-35
II.Bakım Vermede Yaşanan Güçlükler 6 6-30
III.Bakım Verme Kaynakları 7 7-21
IV.Bakım Verenin Kendisinden Bekledikleri 5 5-15


Kimlere Uygulanabilir
Bağımlı Yaşlılar, Engelli Bireyler


Derecelendirme
5'li ve 3'lü likert


Ölçek Puanlaması
AİLE ÜYELERİ TARAFINDAN VERİLEN BAKIMI DEĞERLENDİRME ENVANTERİ
Bu envanter aile bakım verme kapasitesini değerlendirmede sağlık profesyonellerine yardım etmesi amacıyla 2000 yılında Chang Gung Üniversitesi’nden Prof.Dr.Yea-Ing Lotus Shyu tarafından geliştirilip; 2008 yılında Cingil ve Gözüm tarafından Türkçeye uyarlanıp, geçerlilik ve güvenirliği yapılmıştır. Sağlık profesyonellerinin bakım vericileri gözleme dayalı değerlendirdiği bir envanterdir. Envanterdeki ifadeler aile bakım verme etkenlerini 4 alt boyutta toplar ve her altboyutun puanı kendine özgüdür.
Envanter ailesi tarafından bakılan yaşlılar/hastalar için aile bakımının yeterlilik derecesini ve kalitesini değerlendirmek ve riskli durumları belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Envanter, evde bakım veren ve hastayı/yaşlıyı yakından tanıdığı düşünülen aile bireyleri için aileyi değerlendiren/takip eden sağlık profesyonelleri tarafından gözleme dayalı olarak doldurulan bir ölçme aracıdır. Tablo 1’de envanterin alt boyutları, madde sayıları ve alınabilecek puanlar gösterilmiştir.
Tablo 1. Aile Üyeleri Tarafından Verilen Bakımı Değerlendirme Envanterinden Alınabilecek Puanlar, Bu Çalışma Örneklemindeki Chronbach ∞ ve Gözlemciler Arası Uyum Değerleri
Alt Boyutlar Madde Sayısı Alınabilecek Minimum-Maksimum Puanlar
I.Bakım Verenin Bakım Verdiği Bireyle İlgili Bilgi Düzeyi 7 7-35
II.Bakım Vermede Yaşanan Güçlükler 6 6-30
III.Bakım Verme Kaynakları 7 7-21
IV.Bakım Verenin Kendisinden Bekledikleri 5 5-15

I.Bakım verenin bakım alanla ilgili bilgi düzeyi: Bu bölüm; bakım verenin; bakım alan için yaptığı ve bakım verme eylemlerini etkileyebilen durumları anlama düzeyini ölçmektedir. Bu bölümde incelenen maddeler; bakım verenin bakım alan kişinin fiziksel durumunu, bakım alan için çevrenin neden olduğu güvenlik problemlerini, bakım alan kişinin duygusal durumunu etkileyen faktörleri, bilişsel fonksiyonlarını, kişiliğini, iletişim yeteneğini, rahatlık gereksinimlerini anlama düzeyini değerlendirir. Bu alt boyuttan verilen düşük puan, bakım verenin yaşlıyla ilgili bilgi düzeyinin düşük olduğunu gösterir. Bu bölüm sağlık profesyonelleri tarafından sağlık eğitimi verilerek ve danışmanlık yapılarak iyileştirilebilir.146 Cingil ve Gözüm’ün envanterin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasında bu alt boyut için α değeri 0.88’dir.
II.Bakım vermede yaşanan güçlükler: Bu bölüm; bakım verenin bakım alan için yapması gerekenler hakkında hissettiği zorlukların derecesini ölçmektedir. Bu bölümde incelenen maddeler; bakım alan ile işbirliği eksikliğinin, aile üyeleri arasındaki anlaşmazlıkların, değiştirilemeyen çevresel faktörlerin, bakım alanın durumundaki istikrarsızlığın, bakım alan ile daha önceye dayalı ilişkinin, bakım alanın durumundaki karışıklık ve ciddi durumun neden olduğu zorluk derecesini ölçmektedir. Bu alt boyuttan verilen yüksek puan bakım verenin bakım vermede zorlandığı anlamına gelir. Bu bölüm sağlık profesyonelleri tarafından sağlık eğitimi verilerek ve danışmanlık yapılarak iyileştirilebilir. Cingil ve Gözüm’ün envanterin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasında bu alt boyut için α değeri 0.78’dir.
III. Bakım verme kaynakları: Bu bölüm; bakım verenin istenilir düzeyde bakım verme durumunu başarma yeteneği ve bakım verenin desteklerinin yeterlilik düzeyini ölçmektedir. Bu bölümde incelenen maddeler; bakım veren kişinin bakım alanın durumu hakkında karar verme yeteneği, bakım alana bakmada istekliliği, bakım verme sürecini idare edebilme durumunun uygunluğu, bakım alana saygısı, bakım alan için en iyisini yapma ve bakım alan için düşünebilme durumlarını ve düzeylerini ölçer. Bu alt boyuttan düşük puan alınması bakım verme kaynaklarının yeterli olmadığı anlamına gelir. Cingil ve Gözüm’ün envanterin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasında bu alt boyut için α değeri 0.86’dır.
IV. Bakım verenin kendisinden beklentileri: Bu bölüm; bakım verenin bakım verme rolünü yerine getirirken öz-beklentilerini gerçekleştirme düzeyini ölçmektedir. Bu bölümde incelenen maddeler; bakım verenin bakım alana bakma yeteneği, bakım alanın fiziksel ihtiyaçlarını idare edebilme yeteneği, bakım alanın rahatlık gereksinimlerini idare edebilme yeteneği, bakım alanın duygusal gereksinimlerini karşılayabilme yeteneği, bakım alanın egzersiz ve faaliyet ihtiyaçlarını idare edebilme yeteneği konusundaki öz-beklentilerini gerçekleştirme düzeyini ölçmektedir. Bu alt boyuttan düşük puan alınması bakım verenin bakım verme yeterliliğine ilişkin kendisinden beklentisinin düşük düzeyde olduğu anlamına gelir. Cingil ve Gözüm’ün envanterin geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasında bu alt boyut için α değeri 0.79’dur.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik
-

Güvenirlik
-

Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Family Caregiving Factors Inventory (FCFI)


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Orijinal Kaynak / Referans

Shyu, Y. I. L. (2000). Development and testing of the Family Caregiving Factors Inventory (FCFI) for home health assessment in Taiwan. Journal of Advanced Nursing32(1), 226-234.


Orijinal Ölçek Yıl
2000


Orijinal Ölçek Kaynak Adı
Development and testing of the Family Caregiving Factors Inventory (FCFI) for home health assessment in Taiwan


Orijinal Ölçek Link:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1046/j.1365-2648.2000.01462.x


Orijinal Ölçek DOI
https://doi.org/10.1046/j.1365-2648.2000.01462.x


Orijinal Ölçek Cilt
32


Orijinal Ölçek Sayı
1


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı
226-234


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi