TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Fantom Ekstremite Ağrısı Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.


Makale

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/3467121


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 605 Cerrahi Tıp Bilimleri » 640 Hemşirelik » 641 Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Katran, H. B., & Akyüz, N. (2024). Phantom Limb Pain Rating Scale: A Scale Development Study. Journal of Basic and Clinical Health Sciences, 8(2), 413-422. https://doi.org/10.30621/jbachs.1374244


Geliştiren/Uyarlayan: Hamdiye Banu Katran, Nuray Akyüz


Yıl: 2024


Kaynak Adı: Phantom Limb Pain Rating Scale: A Scale Development Study.


Dergi: Journal of Basic and Clinical Health Sciences


Cilt: 8


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 413-422


DOI: https://doi.org/10.30621/jbachs.1374244


Sorumlu Yazar: Hamdiye Banu Katran


İletişim: banu-katran@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Ağrı, Ağrı ölçeği, Fantom Ekstremite Ağrısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Ölçek 16 maddeden oluşmaktadır.


Ölçek Türü: Öz Bildirim


Kimlere Uygulanabilir: Ampütasyon sonrası uzuv kaybı olan hastalara, Ampüte uzvu olan bireylere


Derecelendirme: 1=Evet/Var ve 2= Hayır/Yok olarak değerlendirilmektedir.


Ölçek Puanlaması: Ölçek puanlaması izin talep eden yazarlar ile sorumlu yazar tarafından paylaşılacaktır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçek değerlendirmesi izin talep eden yazarlar ile sorumlu yazar tarafından paylaşılacaktır.


Geçerlik: Fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeği sorularının iç tutarlılığını gösteren Kuder-Richardson 20 değeri 0,921 olarak bulundu. Buna göre ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğu belirlendi. Fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeği toplam puanı 1 ile 16 arasında değişmekte olup, ortalama 11,19±4,94 puan olarak bulundu. Uyum ölçütlerinden Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü (RMSEA-Root Mean Square Error of Approximation) Normlaştırılmış Uyum İndeksi (NFI-Normed Fit Index), Göreceli Uyum İndeksi (RFI -Relative Fit Index), Standartlaştırılmış Hata Kareler Ortalamasının Karekökü (SRMR-Standardized Root Mean Square Residual), Uyum İyiliği İndeksi (GFI-Goodness of Fit Index), Düzeltilmiş Uyum İyiliği İndeksi (AGFI-Adjusted Goodness of Fit Index) ve düzeltmeli ki-kare değerinin de kabul edilebilir uyum göstermesi, fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeğinin kabul edilebilir uyuma sahip olduğu, ölçeğin istatistiksel olarak anlamlı ve geçerli olduğu saptandı (p=0,001; p<0,01).


Güvenirlik: Fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeği sorularının iç tutarlılığını gösteren Kuder-Richardson 20 değeri 0,921 olarak bulundu. Buna göre ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğu belirlendi. Fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeği toplam puanı 1 ile 16 arasında değişmekte olup, ortalama 11,19±4,94 puan olarak bulundu. Uyum ölçütlerinden Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü (RMSEA-Root Mean Square Error of Approximation) Normlaştırılmış Uyum İndeksi (NFI-Normed Fit Index), Göreceli Uyum İndeksi (RFI -Relative Fit Index), Standartlaştırılmış Hata Kareler Ortalamasının Karekökü (SRMR-Standardized Root Mean Square Residual), Uyum İyiliği İndeksi (GFI-Goodness of Fit Index), Düzeltilmiş Uyum İyiliği İndeksi (AGFI-Adjusted Goodness of Fit Index) ve düzeltmeli ki-kare değerinin de kabul edilebilir uyum göstermesi, fantom ekstremite ağrısı değerlendirme ölçeğinin kabul edilebilir uyuma sahip olduğu, ölçeğin istatistiksel olarak anlamlı ve geçerli olduğu saptandı (p=0,001; p<0,01).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi