TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öz-güven Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Link: http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=9&vtadi=TPRJ%2CTTAR%2CTTIP%2CTMUH%2CTSOS%2CTHUK&c=google&ano=100264_6d1554a37ba167d67a6c90fd3a16d4b6


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 128 Kişilik ve Benlik


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Akın, A. (2007). Öz-güven Ölçeği’nin geliştirilmesi ve psikometrik özellikleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 167-176.


Geliştiren/Uyarlayan: Ahmet Akın


Yıl: 2007


Kaynak Adı: Öz-güven Ölçeği'nin geliştirilmesi ve psikometrik özellikleri


Dergi: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 7


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 167-176


İletişim: ahmet.akin@medeniyet.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Öz Güven


Alt Boyutlar: Dış Öz-güven, İç Öz-güven


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

2 alt boyut ve 33 madde
İç öz-güven (17 m): Kendimi başarılı bir insan olarak görürüm.
Dış öz-güven (16 m): Başka insanların övgülerini hak ettiğime inanırım.


Kimlere Uygulanabilir: Yetişkinlere


Derecelendirme: 5’li likert (1= Hiç bir zaman – 5= Her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınan toplam puan madde sayısına (33) bölünerek, bireyin öz-güven düzeyi hakkında bir sonuca varılabilir. Öz-güven ölçeğinden 2.5 puanın altı düşük, 2.5 ile 3.5 arası orta, 3.5 ve üzeri ise yüksek düzeyde öz-güveni göstermektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ters kodlanan madde bulunmayan ölçekten alınan yüksek puan, yüksek düzeyde öz-güveni göstermektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliği için 796 üniversite öğrencisinden elde edilen veriler üzerinde açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizinde ölçek geliştirme sürecinde iki faktörlü bir yapı elde etmek amaçlandığı için, temel bileşenler tekniği ile oblik döndürme faktör çözümlemesi sonuçları iki faktörle sınırlandırılmıştır. Bu işlem sonucunda faktör yükleri .30’un altında olan 11 madde ölçekten çıkarılmış ve toplam varyansın %43.6’sını açıklayan ve 33 maddeden oluşan 2 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Ölçeğin birinci faktöründe bulunan maddelerin daha çok bireylerin kendilerine yönelik öz-güvenleriyle ilişkili olduğu belirlenmiş ve bu faktör iç öz-güven adı altında ele alınmıştır. İç özgüven faktörü altında toplanan 17 maddenin faktör yükleri .31 ile .74 arasında değişmekte ve toplam varyansın%26.4’ünü açıklamaktadır. İkinci faktöre yüklenen maddeler daha çok bireylerin dış çevre ve sosyal yaşamlarına yönelik özgüvenleriyle ilişkili olduğu için bu faktör dış öz-güven olarak adlandırılmıştır. 16 maddeden oluşan dış öz-güven faktörüne ait maddelerin faktör yükleri .32 ile .75 arasında değişmekte ve toplam varyansın %17.2’sini açıklamaktadır. Yapı geçerliği çalışmasında faktör yapısının yanında iç öz-güven ile dış öz-güven arasındaki ilişki de incelenmiş ve iki faktör arasındaki korelasyon katsayısının .81 olduğu belirlenmiştir. Yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi de yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen modelin uyum indeksi değerleri RMSEA= .044, NFI= .90, CFI= .96, IFI= .96, RFI= .89, GFI= .94, AGFI= .91 ve SRMR= .058 olarak bulunmuştur. Bu uyum indeksi değerleri iki boyutlu modelin yeterli uyum verdiğini göstermektedir.


Güvenirlik:

Öz-güven Ölçeğinin iç tutarlılık güvenirlik katsayıları ölçeğin bütünü için .83, iç öz-güven faktörü için .83 ve dış özgüven faktörü için .85 olarak bulunmuştur. Öz-güven Ölçeğinin test-tekrar test güvenirlik puanını belirlemek için ölçek 186 öğrenciye 3 hafta arayla iki kez uygulanmış ve bu iki uygulamadan elde edilen sonuçlar arasındaki korelasyon katsayılarının ölçeğin bütünü için .94, iç öz-güven için .97, dış öz-güven için .87 olduğu görülmüştür.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi