Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.kuyeb.com/pdf/tr/10adc7a6ca3a01aa690277b264694ce4soltr.pdf
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Başol, G. ve Evin-Gencel, İ. (2013). Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(2), 929-946.
Geliştiren/Uyarlayan: Gülşah Başol, İlke Evin Gencel
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Yansıtıcı Düşünme Düzeyini Belirleme Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Educational Sciences: Theory & Practice (ESTP)
Cilt: 13
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 929-946
Sorumlu Yazar: Gülşah Başol
İletişim: basol_g@hotmail.com
Ölçülen Özellikler: Yansıtıcı Düşünme
Alt Boyutlar: Alışkanlık, anlama, Kritik Yansıtma, Yansıtma
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut ve 16 madde
Alışkanlık (4 m): Bazı etkinlikler üzerinde çalışırken onları ne yaptığımı düşünmeden yapabilirim.
Anlama (4 m): Bu ders, öğretim elemanı tarafından öğretilen kavramları anlamamızı gerektirir
Yansıtma (4 m): Bazen diğerlerinin bir şeyi yapış yöntemini sorgular ve daha iyi bir yol düşünmeye çalışırım.
Kritik Yansıtma (4 m): Bu dersin sonucu olarak kendime bakış tarzımı değiştirdim.
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri
Derecelendirme: 5’li Likert (1= kesinlikle katılıyorum – 5= kesinlikle katılmıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Her alt boyuttan alınabilecek en düşük puan 4, en yüksek puan ise 20’dir. Ölçeğin tamamından alınabilecek en düşük puan 16, en yüksek puan 80'dir.
Ölçek Değerlendirmesi:
ölçekten alınabilecek puan yükseldikçe öğrencilerde yansıtıcı düşünme düzeyinin yüksek olduğu, alınan puan düşükse yansıtıcı düşünme düzeyinin düşük olduğu anlaşılmaktadır.
Çeviri Süreci:
Ölçeğin Türkçeye uyarlanması sürecinde öncelikle ölçek araştırmanın yazarları tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Ölçeğin dil eşdeğerliği yurt dışında doktorasını yapmış alan uzmanı olmalarının yanı sıra her iki dili de etkili şekilde kullanabilen üç öğretim elemanı tarafından dil eşdeğerliği formu üzerinden gerçekleştirilmiştir. Alınan dönütler doğrultusunda oluşturulan formun geri çevirisi iki İngilizce Bölümü öğretim elemanı tarafından yapılmıştır. Uzmanlardan gelen dönütler doğrultusunda sınav için ders notları (handout) verilmesi Türk üniversitelerinde yaygın olarak izlenen bir uygulama olmadığından Madde 9’un “Sınav için derste işlenen konuları hatırladığım ve notlarıma çalıştığım sürece fazla düşünmeme gerek yok” şeklinde düzenlenmesine karar verilmiştir. Madde 14’ün ait olduğu alt boyutta yer alan diğer üç maddede anlamak eylemi vurgulandığında madde Türkçeye çevrilirken aynı şekilde anlaşılacak biçimde tekrar düzenlenmiştir. Oluşturulan form bir grup lisans öğrencisi tarafından okunarak maddelerin ifade edilişlerinin öğrencileri seviyelerine uygunluğu değerlendirilmiştir. Sonuçlar maddelerde temel bir değişiklik gerekmediğini ortaya koymuştur. Oluşturulan son form iki eğitim bilimleri alan uzmanının görüşüne sunulmuş, ardından iki Felsefe alanı öğretim elemanı tarafından da çeviri sürecinde orijinal maddelerdeki
anlamlardan kayma olup olmadığından emin olmak için değerlendirilmiştir. Son adımda, bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretim elemanı tarafından incelenen ölçeğe son şekli verilerek, uygulamaya hazır hale getirilmiştir
Geçerlik:
YDDBÖ’nün yapı geçerliğini ortaya koymak üzere veri rastgele olarak ikiye bölündükten sonra bir yarıya Açıklayıcı ve diğer yarıya Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmış ve orijinal çalışmada ortaya konan kuramsal yapının doğrulandığı bulunmuştur. Ayrıca ölçeğin benzer ölçekler dayanaklı geçerliğini sınamak üzere California Eleştirel Düşünme Ölçeği ile korelasyonuna bakılmış ve yeterli düzeyde olduğu görülmüştür.
Güvenirlik:
Madde analizleri yapılan ölçeğin iç tutarlılığına Cronbach Alpha katsayısı ve Spearman Brown iki yarı güvenirlik katsayısı ile bakılmış ve yeterli düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca ölçeğin test-tekrar test korelasyonları ölçeğe verilen cevapların kararlılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Reflective Thinking Scale
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Kember, D., Leung, D. Y., Jones, A., Loke, A. Y., McKay, J., Sinclair, K., ... & Yeung, E. (2000). Development of a questionnaire to measure the level of reflective thinking. Assessment & evaluation in higher education, 25(4), 381-395.
Orijinal Ölçek Yazarlar: A. Y. Loke, D. Kember, D. Y. P. Leung, J. McKay, K. Sinclair
Orijinal Ölçek Yıl: 2000
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Development of a questionnaire to measure the level of reflective thinking
Orijinal Ölçek Dergi: Assessment & Evaluation in Higher Education
Orijinal Ölçek Cilt: 25
Orijinal Ölçek Sayı: 4
Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 381-395
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
ölçeğin test-tekrar test güvenirlik katsayısının toplam puan için .70 sınır değerinin üzerinde olduğu, alt boyutlar içinse .63 ile .73 arasında seyrettiği görülmüştür. Cronbach Alpha içtutarlılık katsayısı ölçeğin tamamı için .77 ve alt boyutlar için .54 ile Alışkanlık boyutu için en düşük ve .72 ile Yansıtma alt boyutu için en yüksek olduğu görülmüştür. Ölçeğin tamamı için .70’in üzerinde olan iç tutarlılığın yeterli düzeyde olduğu