TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://efdergi.yyu.edu.tr/makaleler/citl10/iofabdyyuefd06102012y.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

İnel-Ekici, D. ve Balım, A. G. (2013). Ortaokul öğrencileri için Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 67-86.


Geliştiren/Uyarlayan: Ali Günay Balım, Didem İnel Ekici


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Ortaokul Öğrencileri için Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 10


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 67-86


Sorumlu Yazar: Didem İnel Ekici


İletişim: dideminel@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Ortaokul Öğrencileri İçin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı


Alt Boyutlar: Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algısı, Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik İsteklilik ve Kararlılık Algısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

2 alt boyut ve 22 madde
Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algısı (15 m): Bir sorunla karşılaştığımda sorunu her yönüyle incelemeye çalışırım.
“Öğrencilerin problem çözmeye yönelik isteklilik ve kararlılık algısı (7 m): Karşılaştığım sorunları çözmek için uğraşmam.


Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin, ilköğretim öğrencilerinin problem çözme becerileri algılarını belirlemeye yönelik araştırmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir yapıda bir ölçek olduğu düşünülmektedir.


Geçerlik:

Ölçek geliştirme sürecinde yapı geçerliliğinin sağlanması için elde edilen verilere faktör analizi uygulanmaktadır.Ölçeğe ilişkin yapı geçerliliği sürecinde verilere açımlayıcı ve doğrulayıcı olmak üzere ikiye ayrılan faktör analizi uygulanmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için ise ölçekte yer alan maddelerin madde toplam korelasyonları ve ölçeğin cronbach alfa değeri hesaplanmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda ölçeğin iki faktörden oluştuğu, ölçeğin birinci faktörünün açıkladığı varyansın % 30,239, ikinci faktörünün açıkladığı varyansın ise % 9,976 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ölçeğin tamamına ilişkin cronbach alfa değeri .88 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi