Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://efdergi.yyu.edu.tr/makaleler/citl10/iofabdyyuefd06102012y.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
İnel-Ekici, D. ve Balım, A. G. (2013). Ortaokul öğrencileri için Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 67-86.
Geliştiren/Uyarlayan: Ali Günay Balım, Didem İnel Ekici
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Ortaokul Öğrencileri için Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması
Dergi: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 10
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 67-86
Sorumlu Yazar: Didem İnel Ekici
İletişim: dideminel@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Ortaokul Öğrencileri İçin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algı
Alt Boyutlar: Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algısı, Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik İsteklilik ve Kararlılık Algısı
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
2 alt boyut ve 22 madde
Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerine Yönelik Algısı (15 m): Bir sorunla karşılaştığımda sorunu her yönüyle incelemeye çalışırım.
“Öğrencilerin problem çözmeye yönelik isteklilik ve kararlılık algısı (7 m): Karşılaştığım sorunları çözmek için uğraşmam.
Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin, ilköğretim öğrencilerinin problem çözme becerileri algılarını belirlemeye yönelik araştırmalarda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir yapıda bir ölçek olduğu düşünülmektedir.
Geçerlik:
Ölçek geliştirme sürecinde yapı geçerliliğinin sağlanması için elde edilen verilere faktör analizi uygulanmaktadır.Ölçeğe ilişkin yapı geçerliliği sürecinde verilere açımlayıcı ve doğrulayıcı olmak üzere ikiye ayrılan faktör analizi uygulanmıştır.
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için ise ölçekte yer alan maddelerin madde toplam korelasyonları ve ölçeğin cronbach alfa değeri hesaplanmıştır. Yapılan analizler doğrultusunda ölçeğin iki faktörden oluştuğu, ölçeğin birinci faktörünün açıkladığı varyansın % 30,239, ikinci faktörünün açıkladığı varyansın ise % 9,976 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ölçeğin tamamına ilişkin cronbach alfa değeri .88 olarak hesaplanmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr