Sürekli Umut Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 178 Pozitif Psikoloji
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Tarhan, S. (2012). Umudun özyeterlik, algılanan sosyal destek ve kişilik özelliklerinden yordanması (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Geliştiren/Uyarlayan: Sinem Tarhan
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Umudun özyeterlik, algılanan sosyal destek ve kişilik özelliklerinden yordanması
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Gazi Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Ankara
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Sinem Tarhan
İletişim: snmtarhan@bartin.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Sürekli Umut
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
2 alt boyut 12 madde
Alternatif yollar düşüncesi:Sıkıntılı bir durumdan kurtulmak için pek çok yol düşünebilirim.
Eyleyici düşünme: Kendim için koyduğum hedeflere ulaşırım.
Kimlere Uygulanabilir: 15 yaş ve üstü
Derecelendirme: 8’li Likert (1= kesinlikle yanlış – 8= kesinlikle doğru)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 8 ile 64 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Sürekli Umut Ölçeği Türkçe ve İngilizce dillerine hâkim, yurt dışı deneyimi olan, psikolojik danışma ve rehberlik alanında uzman iki kişi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Çeviriler daha sonra Akman ve Korkut (1993) ile Bacanlı (2009) tarafından yapılan iki ayrı çeviri ile karşılaştırılmış ve en uygun ifadeler alınmıştır. Türkçe çevirisi tamamlanan Sürekli Umut Ölçeği bir Türk Dili ve Edebiyatı uzmanı tarafından incelenmiştir.
Geçerlik:
Uygulama sonunda açımlayıcı faktör analizi yöntemi kullanılmış, SUÖ’nin orijinal ölçeğe benzer şekilde iki faktörlü bir yapıya sahip olduğu, faktör dağılımının yine orijinal ölçektekine benzer şekilde 1.,4.,6. ve 8. maddenin Alternatif Yollar Düşüncesi faktöründe, 2.,9.,10. ve 12. maddenin Eyleyici Düşünceler faktöründe olacak şekilde yer aldığı belirlenmiştir
Güvenirlik:
Ölçeğin Cronbach Alpha katsayısı .837 ve KMO değeri .862 olarak bulunmuştur. Ölçeğin bu hali ile toplam varyansın % 61’ini açıkladığı belirlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Dispositional Hope Scale
Orijinal Ölçek Yazarlar: Sydner
Orijinal Ölçek Yıl: 1991
Orijinal Ölçek Geçerlik:
Snyder umudu kuramsal olarak Eyleyici Düşünceler ve Alternatif Yollar Düşüncesi olmak üzere iki boyutun bileşeni
olarak kabul etmektedir. Bu doğrultuda faktör analizi sonunda Eyleyici Düşünceler bileşenini temsil ettiği düşünülen 4 maddenin 1. faktörde, Alternatif Yollar Düşüncesi bileşenini temsil ettiği düşünülen diğer 4 maddenin ise ikinci faktörde toplandığı belirlenmiştir.
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
Ölçeğin iç tutarlılığı incelendiğinde; Eyleyici Düşünceler bileşeninin Cronbach Alfa değerinin .71-.76, Alternatif Yollar Düşüncesi bileşeninin Cronbach Alfa değerinin .63-.80, ölçeğin toplamında Cronbach Alfa değerinin .74-.84 arasında olduğu tespit edilmiştir. Test tekrarı yöntemi ile yapılan güvenirlik çalışmasında ölçeğin güvenirlik katsayıları 3 hafta ara
ile .85, 8 hafta ara ile .73 ve 10 hafta ara ile .76 olarak bulunmuştur.