TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yaşamda Anlam Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ZeTyprYuef2HkaF3xt4wYu_Rs582vv3nrHtiiQL0viPwlQb7GwZPiCLIq6Tx5PkM


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 178 Pozitif Psikoloji


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Demirbaş, N. (2010). Yaşamda anlam ve yılmazlık (Yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Nur Demirbaş


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Yaşamda anlam ve yılmazlık


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Hacettepe Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Nur Demirbaş


İletişim: demirbas.nur@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Yaşamda Anlam


Alt Boyutlar: Yaşamda Anlamın Aranması, Yaşamda anlamın varlığı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

10 madde ve 2 alt boyuttan oluşmaktadır.
Örnek Maddeler:
Yaşamda Anlamın Varlığı(5m): Yaşamımın anlamının farkındayım.
Yaşamda Anlamın Aranması(5m): Daima, yaşamımı değerli hissettirecek bir şeylerin arayışı içindeyim.


Kimlere Uygulanabilir: Yetişkinler


Derecelendirme: 7'li Likert (1=Kesinlikle doğru değil - 7=Kesinlikle doğru)


Ölçek Puanlaması:

YAÖ’nin 9 maddesi olumlu ifadelerden oluşmuş olup bir maddesi (9.madde) ise olumsuz ifade içermektedir. Bu yüzden 9. madde puanlanırken tersine puanlama yapılmıştır. YAÖ’nin iki alt ölçeği birbirinden farklı yapılardan oluşmaktadır. YAÖ’nin alt ölçekleri iki farklı ölçek olarak da kullanılmaktadır. Her bir alt ölçeğin toplam puanı en yüksek 35 olabilir. Yaşamda anlamın varlığı alt ölçeğinden alınan yüksek puan kişide anlamın bulunduğuna işaret etmektedir. Yaşamda anlamın aranması alt ölçeğinden yüksek puan alınması yaşamda anlamın arandığı/araştırıldığı anlamına gelmektedir. Öte yandan, ölçeğin bir toplam puanından söz etmek için yaşamda anlamın aranması boyutuna ilişkin maddelerin (2., 3., 7., 8. ve 10. Madde) tersine puanlanması gerekmektedir.


Çeviri Süreci:

Bu çalışmada kültüre uyarlama yaklaşımlarından biri olan “Ardışıklık Yaklaşımı” kullanılmıştır. Ardışıklık yaklaşımı, orijinal ölçeğin iki bağımsız iki dile hakim (bilingual) çevirmen tarafından hedef dile çevrilmesi, birleştirilen iki ileri çevirinin başka iki dile hakim iki çevirmen tarafından orijinal dile çevrilmesi ve bu çevirinin ölçeği geliştiren tarafından orijinal ölçekle karşılaştırılıp değerlendirilmesi, odak grup görüşmeleri ve belirli bir popülasyon üzerinde ölçeğin amaçlı test edilmesidir (Eser, 2004). Bu yaklaşım gereği YAÖ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bilim Dalı’ndan iki dile hâkim iki uzmana verilerek Türkçeye çevrilmiştir. Bu çeviriler aynı alandan farklı iki bilingual (her iki dile hakim) uzmana verilerek İngilizceye çevrilmiştir. Yapılan İngilizce ve Türkçe çevirileri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda çeviriler arasında büyük farklılıkların olmadığı görülmüştür. Farklı olan çevirilerden Türkçe olarak daha anlaşılır ve ifadeyi daha akıcı ve belirgin açıklayan çeviriler seçilerek ölçek son halini almıştır. Bu ölçek, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde 42 öğrenciye uygulanmıştır. Deneme uygulaması sonucunda öğrenciler tarafından anlaşılmayan madde olmadığı gözlenmiştir. Böylece ölçek uygulamaya hazır hale gelmiştir.


Geçerlik:

YAÖ’nin ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmasında, YAÖ ile RBSÖ arasında r= .217 ( p < .01), YDÖ arasında r=.360 ( p < .01) anlamlı ilişki bulunmuştur.


Güvenirlik:

YAÖ’nin güvenirlik çalışması için iç tutarlılığı Cronbach Alfa katsayısı ile belirlenmiştir. Bu amaçla 300 öğrenciden elde edilen verilerin Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmıştır. YAÖ’nin iç tutarlılığı (.86) olarak bulunmuştur. Ölçeğin yaşamda anlamın verlığı alt boyutu için iç tutarlılığı (.87), yaşamda anlamın aranması alt boyutunun iç tutarlılığı (.88) olarak saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi