TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kangal, A.(2012). Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği’nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. E-İnternational Journal Of Educational Research , 3(1), 16-32.


Geliştiren/Uyarlayan
Ayça Kangal


Yıl
2012


Kaynak Adı
Üniversite YaĢam Kalitesi Ölçeği’nin Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik ÇalıĢması


Dergi
E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisİ


Cilt
3


Sayı
1


Sayfa Aralığı
16-32


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Ayça Kangal


İletişim
aycakangal@akdeniz.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Üniversite Yaşam Kalitesi


Alt Boyutlar
akademik yönden memnuniyet, imkan ve hizmetlerden memnuniyet, sosyal yönden memnuniyet


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

70 madde


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1= Hiç Memnun Değilim- 5= Çok Memnunum)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek en düşük puan yetmiş (70x1), en yüksek puan ise üçyüzelli (70x5)’dir. Ölçekte olumsuz madde yer almamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Yüksek puanlar üniversite yaşam kalitesinden kaynaklanan memnuniyeti, düşük puanlar ise memnuniyetsizliği göstermektedir.


Çeviri Süreci

Ölçeğin Türkiye örnekleminde kullanılması için araştırmacı (M. Joseph Sirgy)’dan e-posta yoluyla izin istenmiş ve araştırmacı talebi olumlu karşılayarak soru formunu göndermiştir. Ölçekteki ifadeler uygulamanın yapıldığı üniversitedeki spesifik imkan ve hizmetleri (örn. yurt, barınma ve beslenme gibi hizmetleri) ismen belirtmek için araştırmacı tarafından küçük değişikliklere tabi tutulmuştur. Dil geçerliğinin sağlanması için ölçek ilk olarak araştırmacı tarafından Türkçeye çevrilmiştir. İngilizce konusunda uzman olan iki kişi çeviriyi gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri yapmıştır. Ölçeğin Türkçesinin anlaşılırlığını test etmek için ölçek, 10 öğrenciden oluşan bir grup ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin Türkçe uyarlaması 3 boyut, 17 alt boyut, 74 maddeden oluşmaktadır (bkz. Ek-1). Değerlendirme “Hiç Memnun Değilim
(1)” ve “Çok Memnunum (5)” olmak üzere 5 dereceli Likert tipi ölçek üzerinden yapılmıştır. Ayrıca imkan ve hizmetlerden yararlanmamış olabilecek öğrenciler için “Fikrim Yok (6)” ifadesi eklenmiş ve analiz değeri sıfır olarak belirlenmiştir.


Geçerlik

Bütün göstergeler ışığında Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği’ni oluşturan akademik, imkan ve hizmetler ve sosyal yönden memnuniyet boyutlarına ilişkin faktör analizi sonuçları kabul edilebilir sınırlar içindedir (Lewis-Beck, 1994).


Güvenirlik

Genel olarak ölçülerin hatadan bağımsız olması anlamına gelen güvenirlik bilimsel bir çalışmanın ilk koşulları arasında yer almaktadır. Üniversite Yaşam Kalitesi Ölçeği’nin güvenirliğini ölçmek için her boyut ve alt boyuta ilişkin iç tutarlılık kat sayısı Cronbach alfa hesaplanmış ve elde edilen değerler sırasıyla incelenmiştir. Ayrıca, ÜYKÖ’deki her bir maddenin aritmetik ortalaması ve standart sapması da incelenmiştir. Bu işlemler için SPSS 13.0 paket programı kullanılmış ve elde edilen bulgular Tablo 2’de verilmiştir. Ölçekte yer alan her bir alt boyutun Cronbach alfa değeri 0.711 ile 0.947 arasında değişmektedir. Bu değerler kabul edilebilir alt sınır olan 0.70’in üzerindedir (Hair vd. 1998). Sadece, algılanan itibarı ölçen itibar alt boyutunun Cronbach alfa değeri 0.625’dir. İtibar alt boyutu iki maddeden oluştuğu için, madde silindiğinde alt boyutun alacağı yeni Cronbach Alfa değeri hesaplanmamıştır ve ortaya çıkan Cronbach alfa değeri 0.70’in altında kalmaktadır. Tüm alt boyutlara ilişkin madde toplam korelasyonuna ait değerler 0.283 ile 0.903 arasında değişmektedir. Bu değerler 0.25 olarak ifade edilen alt sınırın üzerindedir (Nunnally ve Bernstein, 1994). Ayrıca alt boyutlara ilişkin Cronbach alfa değeri ile madde çıktığında ölçeğin alacağı yeni değer birlikte incelendiğinde ölçekte yer alan herhangi bir maddenin çıkmasına gerek olmadığı görülmektedir. Alt boyutlara ilişkin Cronbach alfa değerleri 0.851, 0.887 ve 0.861’dir. Bu değerler kabul edilen alt sınırın üzerindedir. Bu veriler ışığında ölçek üniversite yaşam kalitesini ölçmek için güvenilir bir araçtır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi