TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Tümevarımsal Kanıtlarla Akıl Yürütme Testi

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.scopemed.org/fulltextpdf.php?mno=150656


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 218 Kişilik Bozuklukları


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Karadere, M. E., Yavuz, K. F., Kayran, İ. E., Şafak, Y., Yücen, B., Kuru, E. ve Türkçapar, M. H. (2013). Tümevarımsal Kanıtlarla Akıl Yürütme Testi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi, 2(3), 156-161.


Geliştiren/Uyarlayan: Bengü Yücen, Erkan Kuru, İ. Enis Kayran, K. Fatih Yavuz, M. Emrah Karadere, M. Hakan Türkçapar, Yasir Şafak


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Tümevarımsal Kanıtlarla Akıl Yürütme Testi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Araştırmalar Dergisi


Cilt: 2


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 156-161


Sorumlu Yazar: M. Emrah Karadere


İletişim: m_karadere@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Akıl yürütme, Düşünme, Mantık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

11 kısa senaryodan oluşmaktadır: Ercan bey ve ailesi tatile çıkmak için 2 haftalığına evden ayrıldı. Evin pencerelerinin kapalı olup olmadığını kontrol edecek zamanları yoktu. Ne olmuş olabilir?


Kimlere Uygulanabilir: OKB tanısı olanlara, Yetişkinlere


Ölçek Puanlaması:

Senaryonun okunmasından sonra hastadan senaryodaki kişinin ne yapmış olabileceğine dair akıl yürütmesi ve ulaştığı sonuca duyduğu “güven derecesi”ni (confidency level) belirtmesi istenmekte, bu güven derecesi yüzde olarak kaydedilmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

TKAYT maddeleri danışanın ürettiği ve verili maddeler olarak alt gruplara ayrılabilmesinin yanı sıra (5 madde verili, 6 madde danışanın ürettiği) OKB ilişkili ve ilişkisiz maddeler olarak da (5 OKB ilişkili, 6 OKB ilişkisiz madde içermekte) alt gruplara ayrılabilmektedir.


Çeviri Süreci:

TKAYT’ın Türkçe’ye çevrilmesi ve çalışılması için, özgün ölçeğin yazarından izin alınmıştır. Çeviri işleminde iyi derecede İngilizce bilen üç araştırmacı ölçeği Türkçe’ye çevirdikten sonra ölçek maddeleri değerlendirilmiş, üzerinde uzlaşma sağlanan çeviri yeniden İngilizceye çevrilmiş ve orjinal metin ile tutarlılığı karşılaştırılmıştır. Araştırmaya katılım gönüllülük esasına göre yapılmıştır.


Geçerlik:

TKAYT Türkçe formunun geçerliliğini değerlendirmek için ayrı bir analiz olarak; katılımcıların test maddelerine yönelik belirttikleri inançlardaki değişimlerin karşılaştırılması yapılmıştır. İlk önce danışanın alternatif ürettiği (self-generative) maddeler ve testin içeriğinde verili olarak alternatifler bulunan maddeler birbirinden ayrılıp inanç değişim farklarına bakıldı. Daha sonrada OKB ilişkili maddeler ve OKB ilişkisiz maddeler arasındaki inanç değişim farklarına bakıldı. Her iki inanç farklarının istatistiksel olarak anlamlı olup olmadığı Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanarak incelendi. Gerek danışanın ürettiği ve verili maddeler arasındaki inanç değişim farkı (p=0.02, z=-2.296) gerekse OKB ilişkili ve ilişkisiz maddeler arasındaki inanç değişim farkı (p=0.03, z=-2.199) istatistiksel olarak anlamlıydı.


Güvenirlik:

Ölçeğin Cronbach Alfa katsayısı ne kadar yüksek olursa bu ölçekte bulunan maddelerin o ölçüde birbirleriyle tutarlı ve aynı özelliğin öğelerini yordayan maddelerden oluştuğu varsayılır (Özgüven 2000). Cronbach Alpha katsayısının 0.40’dan düşük olması o ölçeğin güvenilir olmadığını, 0.40-0.59 arası düşük güvenirlikte, 0.60-0.79 arası oldukça güvenilir, 0.80-1.00 arası ise ölçeğin yüksek derecede güvenilir olduğunu gösterir (Tavşanel 2002). Çalışmamızda tüm test için Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı, r=0.73 olarak bulunmuştur. Bu nedenle elde edilen değer TKAYT’ın homojenliğinin yeterli düzeyde olduğunu ve oldukça güvenilir olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Reasoning with inductive argument (RIAT)


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Pelissier, M. C. & O’Connor, K. (2002). Deductive and inductive reasoning in obsessive-compulsive disorder. British Journal of Clinical Psychology, 41(1), 15-27.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Kieron P. O'Connor, Marie-Claude Pélissier


Orijinal Ölçek Yıl: 2002


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Deductive and inductive reasoning in obsessive-compulsive disorder


Orijinal Ölçek Dergi: British Journal of Clinical Psychology


Orijinal Ölçek Cilt: 41


Orijinal Ölçek Sayı: 1


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 15-27


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi