TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Bildiri


Kaynak/Referans

Aydın Kahraman, H. (2023) Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi (Tez No. 813625) [Doktora tezi, Atatürk Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.

Aydın Kahraman, H. ve İpek Çoban G.(2023,24-25 Kasım). Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi [Bildiri sunumu]. 2.Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, Erzurum, Türkiye.


Geliştiren/Uyarlayan
Handan AYDIN KAHRAMAN, Gülay İpek Çoban


Yıl
2023


Kaynak Adı
Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi


Şehir
Erzincan


Ülke
Türkiye


Ay
kasım


Sempozyum / Kongre Adı
II.Uluslararası Sağlık Bilimleri Ve Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi


Bildiri Türü
Sözlü sunum/Özet


Link:
https://www.saglikbilimlerikongresi.com.tr/uploads/kongre-kitabi.pdf


Dosyalar

Bildiri
PDF

Ölçek Formu
Word


Sorumlu Yazar
handan aydın kahraman


İletişim
haydin@erzincan.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Basınç Yarası Riski, tıbbi cihaza bağlı basınç yarası riski


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları
Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği 8 maddelik son haliyle “genel basınç yarası risk durumu, hastanın bilinç durumu, doku perfüzyonu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin basınç yaptığı riskli bölgedeki deri veya mukoza bütünlük durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin temas bölgesine sürtünme durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin hastanın vücudunun altında kalma durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerinin sabitlenmesinde basınç azaltıcı materyal kullanım durumu, tıbbi cihaz/cihaz bölümlerine maruziyet süresi” ilişkin maddeleri içermektedir.


Ölçek Türü
Klinisyen Değerlendirme


Kimlere Uygulanabilir
18 yaş üstü erişkin


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması
Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği analizler sonrası 8 madde olarak belirlenmiştir. Her bir ifade için farklı seçenekler vardır. Puan azaldıkça risk artmaktadır. TCBYRÖ’nin, toplam puanında 8-11 puan yüksek risk düzeyini, 13-20 puan orta risk düzeyini, 22-27 puan düşük risk düzeyini göstermektedir. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 27 puan ve en düşük 8 puandır.


Ölçek Değerlendirmesi
Tıbbi Cihaza Bağlı Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeğinde uanlar arttıkça tıbbi cihaza bağlı basınç yarası riski düşmekte olup puan azaldıkça ise risk artmaktadır.


Geçerlik
-

Güvenirlik
-

Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi