TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Stresli Durumlarla Başa Çıkma Envanteri Kısa Formu (SDBÇE-21)

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak/Referans

Boysan, M. (2012). Stresli Durumlarla Başa Çıkma Envanteri Kısa Formu’nun (SDBÇE-21) Klinik dışı Türk örnekleminde geçerliliği. Düsünen Adam: The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences, 25(2), 101–107.


Yıl
2012


Link:
http://journaldatabase.info/download/pdf/validity_coping_inventory_for


Dosyalar


PDF


DOI
DOI: 10.5350/DAJPN2012250201


Ölçülen Özellikler
Başa Çıkma


Alt Boyutlar
Çözüme Dönük Başa Çıkma, Duygusal Başa Çıkma, Kaçınmacı Başa Çıkma


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Çözüme dönük başa çıkma
Duygusal başa çıkma
Kaçınmacı başa çıkma


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme
5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

The scale was translated to Turkish by five translators who can use both languages at advanced level. These translations were gathered to have the final version of Turkish form. Assessment tools set were administered to students at Ankara University, Gazi University and Kastamonu University undergraduate programs. Volunteered students remained at classrooms after undergraduate courses were administered. Students were informed before administration and their written consent were obtained to use data. Testre-test was administered to 87 volunteer students after a 15-day interval.


Geçerlik

Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, üç faktörlü orijinal yapıya ilişkin Hatanın Ortalama Karesinin Yakınlığı (RMSEA)= 0.07, Karşılaştırmalı Uyum Endeksi (CFI)= 0.91, Artan Uyum İndeksi (IFI)= 0.91, Normlaştırılmamış Uyum Endeksi (NNFI)= 0.90, Standardize Edilmiş Artıkların Ortalamalarının Karesi (SMRS)= 0.08 olarak elde edilmiştir. Bu bulgular, doğrulayıcı faktör analiziyle ölçme aracının üç faktörlü orijinal yapısının Türk örnekleminde geçerliliğini göstermektedir. Alt ölçekler için hesaplanan iç tutarlılık değerleri sırasıyla Çözüme Dönük Başa Çıkma için α= 0.72, Duygusal Başa Çıkma için α= 0.77 ve Kaçınmacı Başa Çıkma için α= 0.74 olarak hesaplanmıştır. 15 günlük test-tekrar test korelasyonları sırasıyla Çözüme Dönük Başa Çıkma için r= 0.79, Duygusal Başa Çıkma için r= 0.75 ve Kaçınmacı Başa Çıkma için r= 0.66 olarak bulunmuştur. Pozitif duygulanımın çözüme dönük başa çıkmayla (r= 0.36), negatif duygulanımın duygusal başa çıkmayla ilişkisinin (r= 0.44) orta düzeyde olduğu görülmüştür.


Güvenirlik

Envanterin güvenilirlik düzeyini belirleyebilmek için ölçeğin iç tutarlılık ve 15 günlük test-tekrar test güvenilirliği değerlendirilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi