TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sosyal Beceri Geliştirme Sistemi- Derecelendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Tutkun, C., & Dinçer, Ç. (2019). Sosyal beceri geliştirme sistemi-derecelendirme ölçeği (3-5 yaş okul öncesi versiyonu) öğretmen formu: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(28), 301-323.


Geliştiren/Uyarlayan
Çağlayan Dinçer, Cansu Tutkun


Yıl
2019


Kaynak Adı
Sosyal Beceri Geliştirme Sistemi- Derecelendirme Ölçeği (3-5 Yaş Okul Öncesi Versiyonu) Öğretmen Formu: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
14


Sayı
28


Sayfa Aralığı
301-323


Link:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/906722


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.35675/befdergi.467864


Sorumlu Yazar
Cansu Tutkun


İletişim
ctutkun@bayburt.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Sosyal Beceri Geliştirme Sistemi


Alt Boyutlar
Dışsallaştırma, Empati, Hiperaktivite/Dikkatsizlik, İçselleştirme, İletişim, İşbirliği, Katılım, Kendini İfade Etme, Otizm Spektrumu, Öz denetim, Sorumluluk, Zorbalık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

76 madde, 2 ölçek ve 12 alt boyuttan oluşmaktadır.

Birinci ölçek 46 maddeden oluşan “Sosyal Beceri Ölçeği”dir ve 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Bu alt boyutlar ve örnek maddeleri şunlardır:
İletişim: Uygun bir ses tonuyla konuşur.
İşbirliği: Yönergelerinizi takip eder.
Kendini ifade etme: Adil olmayan kuralları sorgular.
Sorumluluk: Kendi hareketlerinin sorumluluğunu alır.
Empati: Başkalarını rahatlatmaya çalışır.
Katılım: Başlamış olan etkinliklere katılır.
Öz denetim: Eleştiriyi üzülmeden kabul eder.

İkinci ölçek ise, 30 maddeden oluşan “Problem Davranışlar Ölçeği”dir ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Bu alt boyutlar ve örnek maddeler şunlardır:
Dışsallaştırma: Düşünmeden davranır.
Zorbalık: Başkalarını korkutacak şeyler yapar.
Hiperaktivite/ dikkatsizlik: Kolaylıkla dikkati dağılır.
İçselleştirme: Üzgün ya da depresif davranır.
Otizm spektrumu: Etkileşimde garip fiziksel jestler kullanır.


Kimlere Uygulanabilir
Anaokulu Öğretmenleri


Derecelendirme
4'lü Likert (1=Asla - 4=Her zaman)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Sıklığa dayanan ölçümlerde, çocukların her bir sosyal beceri ve problem davranışı, hangi sıklıkta yaptığına karar verilmesi ile doldurulmaktadır.


Çeviri Süreci

Ölçek çevirisi birbirinden bağımsız iki uzman tarafından gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin çeviri aşaması tamamlandıktan sonra çeviriler arasındaki tutarlılık incelenmiş ve farklı bir uzmana ölçeğin orijinal diline çevirisi yaptırılmıştır. Geri çeviri aşamasından sonra çevirilerin uygunluğu değerlendirilmiş ve gerekli düzenlemeler yapılmıştır.


Geçerlik

SBGS-DÖ, Sosyal Beceri ölçeğinin yedi boyutuna ait 46 maddelik yapısının doğrulanıp doğrulanmadığını değerlendirmek amacıyla uygulanan ilk DFA’da istatistiksel olarak anlamlı olmayan t değerine sahip maddeler incelenmiştir. Uyum indeksleri χ2=2609.07, X2/sd= 2.70, RMSEA=0.070, CFI=0.96, IFI=0.96, NNFI=0,96 ve NFI=0,94 olarak bulunmuştur. SBGS-DÖ, Problem Davranışlar ölçeğinin beş boyutuna ait 30 maddelik yapısının doğrulanıp doğrulanmadığını değerlendirmek amacıyla DFA uygulanmıştır. Uyum indeksleri χ2=1858.92, X2/sd= 4.71, RMSEA=0.079, CFI=0.90, IFI=0.91, NNFI=0,90 ve NFI=0,90 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik

SBGS-DÖ, Sosyal Beceri ölçeği iletişim alt boyutuna ait alfa değeri .77; işbirliği alt boyutuna ait alfa değeri .82, kendini ifade etme alt boyutuna ait alfa değeri .70, sorumluluk alt boyutuna ait alfa değeri .71, empati alt boyutuna ait alfa değeri olduğu .79, katılım alt boyutuna ait alfa değeri .80 ve öz denetim alt boyutuna ait alfa değeri .86 olarak belirlenmiştir. SBGS-DÖ, Problem Davranışlar ölçeği dışsallaştırma alt boyutuna ait alfa değeri .82; zorbalık alt boyutuna ait alfa değeri .70, hiperaktivite/dikkatsizlik alt boyutuna ait alfa değeri .70, içselleştirme alt boyutuna ait alfa değeri .77 ve otizm spektrumu alt boyutuna ait alfa değeri .82 olarak saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi