TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Rüya Temaları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Genç, A., Koçak, R., Çelikel, F. Ç. ve Başol, G. (2013). Rüya Temaları Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(5), 293-308.


Geliştiren/Uyarlayan
Ahmet Genç, Feryal Çam Çelikel, Gülşah Başol, Recep Koçak


Yıl
2013


Kaynak Adı
Rüya Temaları Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması.


Dergi
The Journal of Academic Social Science Studies


Cilt
6


Sayı
5


Sayfa Aralığı
293-308


Link:
http://www.jasstudies.com/Makaleler/1436202201_17Gen%C3%A7Ahmet-vd_S-293-308.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Sonuç olarak, bu araştırmanın analizlerinden elde edilen verilere dayanarak RTÖ’nün bireylerin rüya temalarını ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir. Ruh sağlığı çalışanları özelinde, çeşitli araştırmaların yanı sıra rutin uygulamalarda da kullanılması durumunda önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.


Geçerlik

RTÖ’nün yapı geçerliği incelenirken, verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını belirlemek amacıyla Bartlett testi uygulanmıştır. Uygulanan Bartlett testi sonuçlarına göre veri setinin faktör analizi yapmaya uygun olduğu tespit edilmiştir (χ2=8763.366=p<.0001). Örneklem büyüklüğünün yeterliliğinin test edilmesinde ise KMO (Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy) testi kullanılmıştır. KMO testi ile örneklem büyüklüğünün yeterli olduğu görülmüştür


Güvenirlik

RTÖ’nün güvenirliği 270 katılımcı üzerinden elde edilen veriler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Ölçeğin güvenirlik çalışması açısından tüm ölçek için hesaplanan ve ölçeğin iç tutarlılığını gösteren Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı .94 olarak hesaplanmıştır (Tablo 3). Ölçeğin alt faktörlerine ilişkin yapılan iç tutarlılık analizlerinde ise faktörlerin farklı Cronbach alpha değerleri verdikleri ve bu değerlerin .77 - .87 arasında değiştiği görülmüştür (Tablo 3). Cronbach Alpha düzeyinin .70 sınırının üzerinde olması ölçeğin ve alt boyutlarının iç tutarlılığının yeterli düzeyde olduğunu gösterir (Nunally & Bernstein, 1994). Buradan hareketle ölçeğinin iç tutarlılığının yeterli düzeyde olduğu çıkarımında bulunulabilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi