TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ruhsal Sorunlu Bireylere Yönelik Toplum Tutumları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Bağ, B. ve Ekinci, M. (2006). Ruhsal Sorunlu Bireylere Yönelik Toplum Tutumları Ölçeğinin (RSTTÖ) Türk toplumunda geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15), 63-83.


Geliştiren/Uyarlayan
Beyhan Bağ, Mine Ekinci


Yıl
2006


Kaynak Adı
Ruhsal Sorunlu Bireylere Yönelik Toplum Tutumları Ölçeğinin (RSTTÖ) Türk toplumunda geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi.


Dergi
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt
5


Sayı
15


Sayfa Aralığı
63-83


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/esosder/article/view/5000068010/5000063074


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Beyhan Bağ


İletişim
beyhanbag@yahoo.com


Ölçülen Özellikler
Ruhsal hastalık, Ruhsal sorunlu bireyler, Toplum tutumları


Alt Boyutlar
İyi Niyet, Korku/Dışlama, Toplum Ruh Sağlığı İdeolojisi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

3 alt boyut ve 20 madde
Korku/dışlama (2 m)
Toplum ruh sağlığı ideolojisi (10 m)
İyi niyet (9 m)


Kimlere Uygulanabilir
Yetişkinlere


Derecelendirme
5'li Likert (1= tamamen katılıyorum - 5= tamamen katılmıyorum)


Ölçek Puanlaması

Her alt boyut kendi içinde puanlandırılmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Hemşirelik Yüksek Okulu öğrencilerinin ruhsal hastalık ve hastalarına yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla yaptığı çalışma sonucunda, hemşirelik öğrencilerinin psikiyatri hastaları ve hastalıklarına karşı olumlu tutum geliştirmelerinde eğitimin önemli rolünün olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle otoriterlik, ruh sağlığı düşüncesi ve toplumsal kısıtlayıcılık boyutunda dördüncü sınıf öğrencilerinde birinci sınıf öğrencilerine göre olumlu yönde farklılıkların varlığını saptamıştır.


Çeviri Süreci

Araştırmacı ve dil uzmanları tarafından yapılan Türkçe’den İngilizce’ye İngilizce’den Türkçe’ye çeviriler daha sonra her iki dili bilen İngiliz dil bilimi, yine her iki dili bilen hemşirelik, psikiyatri, psikoloji ve dilbilimi alanında uzman bireylere form İngilizce ve Türkçe çevrileri ile verilerek görüşleri alınmıştır. Daha sonrasında yapılan çeviriler uzmanlardan tekrar alınarak, öneriler doğrultusunda maddeler tek tek incelenmiştir. En uygun ifadeler seçilerek form yeniden oluşturulmuştur.


Geçerlik

RSTTÖ ölçeği Türkçe Formu’nun geçerlilik güvenirliği sonucunda dört ve bir faktörlü yapıya uymadığı saptanmıştır. Madde çıkarımı sonucunda kalan maddelerin üç faktörlü bir yapıya uyum gösterdiği saptanmıştır.


Güvenirlik

RSTTÖ ölçeği Türkçe Formu’nda sorunlu maddeler çıkarıldığında ölçek 21 maddeli bir yapıya kavuşmuştur. Bu maddelerin tümünün dahil edildiği Cronbach alpha değeri 0.72’ye yükselmiş olduğu saptanmıştır. Standardize alpahsı 0.74 olduğu tespit edilmiştir. Literatürde güvenirliğin 0.70–0.80 olması durumunda ölçme aracının araştırmalarda kullanılması için birçok kaynakta yeterli olduğu ifade edilmektedir. Hatta bazı kaynaklarda güvenirliği 0.90’nın üzerine çıkarmaya çalışmanın fazladan bir emek ve masraf olduğu belirtilmektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
The Community Attitudes Towards The mentally Ill


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Orijinal Kaynak / Referans

Taylor, S. M. & Dear, M. J. (1979). Attitudes toward the mentally ill and reactions to mental health facilities. Social Science and Medicine,130, 281-290.


Orijinal Ölçek Yazarlar
M. J. Dear, S. M. Taylor


Orijinal Ölçek Yıl
1979


Orijinal Ölçek Kaynak Adı
Attitudes toward the mentally ill and reactions to mental health facilities


Orijinal Ölçek Dergi
Social Science and Medicine


Orijinal Ölçek Cilt
130


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı
281-290


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi