TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kılınçer, A. S. ve Tuzgöl Dost, M. (2013). Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği’nin geliştirilmesi. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 4(1), 15-32.


Geliştiren/Uyarlayan
Ahmet Selçuk Kılınçer, Meliha Tuzgöl Dost


Yıl
2013


Kaynak Adı
Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği’nin geliştirilmesi


Dergi
Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi


Cilt
4


Sayı
1


Sayfa Aralığı
15-32


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/epod/article/viewFile/5000045506/5000042858


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite öğrencilerine


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

RİDÖ, üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerinde yaşadıkları istismarı belirleme yoluyla, ilişkide istismarı önleme programlarının hazırlanmasında ve programlara katılacak öğrencilerin önceliğinin belirlenmesinde katkı sağlayabilir. RİDÖ, romantik ilişkide maruz kalınan istismarın çeşitli değişkenler açısından incelenmesi veya romantik ilişkide istismara maruz kalmayı yordayan değişkenleri belirlemek amacıyla çeşitli araştırmalarda kullanılabilir.


Geçerlik

RİDÖ’nün ölçüt geçerliğine, zıt bir yapıyı ölçtüğü düşüncesiyle İDÖ’yle korelasyonu incelenerek karar verilmiştir. Bu amaçla 42 katılımcıya aynı oturumda hem RİDÖ hem de İDÖ uygulanmış ve katılımcıların iki ölçekten elde ettikleri puanlar arasındaki sıra farkları korelasyonu hesaplanmıştır. RİDÖ ve İDÖ ölçeği puanları arasındaki sıra farkları korelasyonu
-0,76 (p< 0,001) olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan bu korelasyona dayanarak RİDÖ’ nün İDÖ ile zıt bir özelliği ölçtüğü, dolayısıyla ölçülmek istenen yapıyı ölçebildiği sonucuna ulaşılmıştır.


Güvenirlik

Açımlayıcı faktör analizi sonuçlarına göre oluşturulan 70 maddelik tek boyutlu ölçeğin iç tutarlık güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayısından yararlanılmıştır. RİDÖ’nün Cronbach Alfa güvenirlik katsayısının 0,97 olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuç ölçeğin, yüksek bir iç tutarlılığa sahip olduğu ve dolayısıyla da güvenirliğinin yüksek olduğu şeklinde değerlendirilmiştir.
Ölçülen değişkenin kısa sürede değişmeyeceği beklentisine dayanarak test-tekrar test güvenirliği incelenmiştir. RİDÖ’nün test tekrar test güvenirliğini belirlemek amacıyla ölçek Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencilerinden 42 katılımcıya beş hafta arayla iki kez uygulanmış ve katılımcıların bu iki uygulamadan elde edilen istismar algısı puanları arasındaki sıra farkları korelasyonu 0,89 (p< 0,001) olarak belirlenmiştir. Hesaplanan bu korelasyona dayanarak ölçeğin test tekrar test güvenirliğinin yüksek olduğu, ölçeğin kararlı sonuçlar verdiği sonucuna ulaşılmıştır (Murphy, Kevin, Davidshofer ve Charles, 1991).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi