TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Reynolds Ergen Depresyon Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 204 Depresyon Bozuklukları


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Oskay, G. (1997). Reynolds Ergen Depresyon Ölçeği’nin (Reynolds Adolescent Depression Scale-Rads) Türkçe’ye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışması.Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi,2 (8),17-26.


Geliştiren/Uyarlayan: Gülter Oskay


Yıl: 1997


Sorumlu Yazar: Gülter Oskay


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1. Mutsuzluk, 2. Okul kaygısı, 3. Yalnızlık. 4. Anne babalarca değer verilmemesi, 5. Kendine değer verme, 6. Sosyal çekingenlik. 7. Üzüntü, 8. Ağlama, 9. Değersizlik, 10. Normal olarak zevk veren yaşantı ve davranışlardan zevk almama akranla ilgili, 11. Somatik şikayet , 12. Kendine değer vermeme, 13. Cesaretsizlik, 14. Kendine zarar verme, 15. Özsaygı, 16. Sinirlilik, 17. Kötümserlik, 18. Yorgunluk, 19. Kendini suçlama, 20. Kendini küçümseme, 21. Kendine acıma, 22. Öfke, 23. Az konuşma, 24. Uyku bozukluğu, 25. Normal olarak zevk veren yaşantı ve davranışlardan zevk almama-genel yönden, 26. Kaygı, 27. Somatik şikayet, 28. İlgi kaybı, 29. İştahsızlık, 30. Çaresizlik.


Kimlere Uygulanabilir: 13-18 yaş grubundan ortaokul ve lise öğrencisi


Ölçek Puanlaması:

RADS'm toplam puanı 30-120 arasında değişmektedir


Ölçek Değerlendirmesi:

Araştırma ortamında, RADS tedavi etkilerine karşı hassas olduğu saptandığı için, tedavi sonuçlarım değerlendirmeye uygun bir araçtır. Buna ek olarak depresyonla ilgili yaşantısal grup çalışmalarında ve bireysel depresyon tedavisinde Test Tekrar test aracı olarak kullanılabilir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerliğini ölçmek için Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği kullanılmış ve depresyonla ilgili birçok kavramla (kaygı, özgüven, yalnızlık, öğrenilmiş çaresizlik, intiharı hayal etme ve ümitsizlik gibi) korelasyonları bulunmuş ve faktör analizi süreçlerini kapsayan çoklu varyans analizleri yapılmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı; testi yarılama ve test-tekrar yöntemleriyle bulunmuştur. Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı 0.75 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi