TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Rasyonel-Yaşantısal Düşünme Stilleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/egeefd/article/viewFile/5000004085/5000004601


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Buluş, M. (2003). Rasyonel Yaşantısal Düşünme Stilleri Ölçeği'nin güvenirlik ve geçerliği. Ege Eğitim Dergisi, 3(1), 133-138.


Geliştiren/Uyarlayan: Mustafa Buluş


Yıl: 2003


Kaynak Adı: Rasyonel-Yaşantısal Düşünme Stilleri Ölçeği'nin Güvenirlik ve Geçerliği


Dergi: Ege Eğitim Dergisi


Cilt: 3


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 133-138


Sorumlu Yazar: Mustafa Buluş


İletişim: mbulus@pamukkale.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Düşünme Stilleri, Rasyonel Düşünme, Sezgisel düşünme”


Alt Boyutlar: Biliş Gereksinimi, Sezgisel İnanç


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

31 madde ve 2 alt ölçekten oluşmaktadır.
Biliş Gereksinimi (19 madde)
Sezgisel İnanç (12 madde)


Kimlere Uygulanabilir: Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= tamamen yanlış - 5= amamen doğru)


Ölçek Puanlaması:

Biliş Gereksinimi Ölçeği' nden alınabilecek puanlar 17-85 arasında,
Sezgisel İnanç Ölçeği' nden alınabilecek puanlar ise 12-60 arasındadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekteki iki alt boyuttan alınan yüksek puanlar ölçülen özelliğe sahip olunduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Biliş Gereksinimi ve Sezgisel İnanç alt ölçeklerinin Kavramsal Düşünme Ölçeği'nin alt ölçekleriyle ilişkisine bakılmıştır. Elde edilen sonuçlar, başa çıkma ölçülerinin (alt ölçeklerinin) biliş gereksinimi ile daha güçlü korelasyonlar gösterdiğini (sezgisel inanç alt ölçeğine göre) belirtmektedir. Biliş Gereksinimi Kavramsal Düşünme Ölçeği ile .17, p< .05; alt ölçekleri olan Negatif Genelleme Yokluğu ile .26, p< .01, Davranışsal Başaçıkma (pozitif düşünme, eylemmerkezlilik, vicdanlılık) ile .49, p< .001 düzeyinde pozitif anlamlı ilişki gösterirken, aşırı iyimserlik ile -.32, p< .001, Sterotip Düşünme ile -.28, p< .05, Polyannacı Düşünme ile -.32, p< .01 düzeyinde anlamlı ters ve Esoterik Düşünme ile de -.06, p> .05düzeyinde anlamsız ilişki göstermiştir.Tüm bu bulgular, RYDSÖ’nin birleşici ve ayırt edici geçerliğinin kanıtı olarak kabul edilmiş.


Güvenirlik:

Biliş gereksinimi formunun güvenirlik katsayısı ∝ = .87;sezgisel inanç alt ölçeğinin (12 madde) ise ∝ = .77 olarak elde edilmiştir. Maddeler arası (inter-item) ortalama korelasyonlar Biliş Gereksinimi için .26, Sezgisel İnanç için ise .23 olarak bulunmuştur. Scree test sonucunda, iki faktör için toplam varyansın %32.2’sini oluşturan bir varyans elde edilmiştir.Birinci faktör (%19.8) yeni biliş gereksinimi ölçeğindeki tüm maddeleri içerirken, ikinci faktör (%12.4) sezgisel
inanç alt ölçeğini oluşturmuştur. Bütün maddeler .30’un üzerinde faktör yükü göstermiştir. Ölçeğin ortalaması ve standart sapması biliş gereksinimi için x = 64.29, ss = 10.54; sezgisel inanç için x = 41.13, ss = 6.08 olarak hesaplanmıştır.İki alt ölçekten alınan puanlar üzerinde yapılan analizler, ölçeklerin birbiriyle ilişkili olmadığını göstermiştir (r = -.079). Elde edilen sonuçlara her iki ölçeğinde güvenilir olduğunu göstermiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi